SCR 2023:

Revmatolog Guro Løvik Goll vant pris på SCR: – Stolt, glad og inspirert

– Dette er en stor ære, sier den norske revmatologen Gurø Løvik Goll fra Diakonhjemmet. Nå tar hun med seg inspirasjon og en god pengepremie hjem for å fortsette forskningsinnsatsen.

Publisert Sist oppdatert

SCR, KØBENHAVN (HealthTalk): Torsdag åpnet den offisielle delen av den skandinaviske revmatologikongressen SCR i København med utdeling av en tradisjonell pris. Denne deles ut annethvert år på kongressen, og det deles til sammen ut fem priser til utvalgte forskere fra alle de nordiske landene: Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island.

I år var det Guro Løvik Goll som fikk den norske prisen. Prisvinnerne får 100 000 kroner hver.

– Priser får man for forskning som er gjort gjennom i alle fall ti år. En fellesnevner for den forskningen jeg har drevet med, er at jeg har prøvd å danne et slags bindeledd mellom det å jobbe med pasienter i klinikken, og det å jobbe på laboratoriet med biomarkører, celler og små molekyler.

Forskningen Guro har drevet med i mange år har spesielt handlet om biomarkører ved ulike typer revmatisk leddsykdom.

– Vi har også sett en del på medikamenter, og spesielt de biologiske medikamentene. Noe av den forskningen som denne prisen bunner i, er blant annet studier på såkalte biotilsvarende medisiner, altså kopimedisiner av biologiske medisiner. Der var vi de første som viste at de er likeverdige, og at man trygt kan bytte fra en original til et biotilsvarende. Det har stor betydning for mange pasienter i verden, sier revmatologen.

Se hele intervjuet med Guro Løvik Goll og lær mer om hennes forskning øverst i denne saken.

Powered by Labrador CMS