Den første p-pillen som kan selges reseptfritt i USA - Opill - er godkjent av Food and Drug Administration (FDA).
Den første p-pillen som kan selges reseptfritt i USA - Opill - er godkjent av Food and Drug Administration (FDA).

Første reseptfrie p-pille er godkjent i USA

Den første p-pillen som kan selges reseptfritt i USA, er godkjent av Food and Drug Administration (FDA). Beslutningen vil utvide tilgangen til effektiv prevensjon vesentlig.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen

  • Den første reseptfrie p-pillen er godkjent av Food and Drug Administration (FDA) i USA.
  • P-pillen, kalt Opill, vil bli tilgjengelig på apoteker, supermarkeder og på nettet i begynnelsen av 2024.
  • I Norge kreves det fortsatt resept for å kjøpe p-piller.
  • Godkjenningen kommer midt i en het debatt om abortrettigheter i USA, etter at selvbestemt abort ble opphevet av høyesterett i fjor.
  • Opill har vært tilgjengelig på resept i USA siden 1974, og FDA forsikrer forbrukerne om at pillen er trygg og potensielt mer effektiv enn eksisterende p-piller hvis den brukes riktig.
  • FDA håper at lett tilgang til p-piller uten behov for legebesøk kan bidra til å redusere antallet uønskede graviditeter i USA.
  • FDA uttrykker noen bekymringer om at kvinner med visse medisinske tilstander (hovedsakelig brystkreft og udiagnostisert vaginal blødning) som bør unngå prevensjonspiller, kanskje ikke vil følge advarslene og unngå produktet.
  • FDA-eksperter har også spørsmål om hvorvidt yngre ungdommer og folk med begrenset leseferdighet vil kunne følge instruksjonene.
  • Tross bekymringene mener FDA at den potensielle negative helseeffekten relatert til feil bruk sannsynligvis oppveies av den større helseeffekten av å forebygge et stort antall uønskede graviditeter.
  • Noen av FDAs eksperter hevder at pasienter med brystkreft typisk vil ha leger som råder dem til å unngå prevensjonspiller, og at Opill faktisk kan være tryggest for ungdommer fordi de sjelden har brystkreft.

Pillen som heter Opill, blir tilgjengelig på apoteker, i supermarkeder og på nett tidlig i 2024, opplyser den Irske produsenten Perrigo.

I Norge må man ha resept for å få kjøpe p-piller. Alle leger kan skrive ut resept på p-piller og andre prevensjonsmidler. I tillegg kan helsesykepleiere og jordmødre med rekvisisjonsrett skrive ut resept på en del prevensjonsmidler til kvinner fra 16 år.

I USA kommer beslutningen mens debatten om retten til å avbryte svangerskap er på sitt heteste etter at den nasjonale retten til selvbestemt abort ble opphevet av høyesterett i fjor. Abort er nå forbudt i en rekke delstater.

Opill har allerede vært tilgjengelig i USA med resept siden 1974, og USAs mat- og legemiddeltilsyn, FDA, forsikrer forbrukerne om at pillen er trygg og trolig mer effektiv enn eksisterende piller om den brukes riktig.

At kvinner får tilgang på p-piller uten å måtte oppsøke lege, kan bidra til å redusere det store antall uønskede svangerskap i USA, sier FDA.

– Dagens godkjenning markerer første gang en ikke-reseptbelagt daglig oral prevensjon vil være et tilgjengelig alternativ for millioner av mennesker i USA, sa Dr. Patrizia Cavazzoni, direktør for FDAs Center for Drug Evaluation and Research, i en uttalelse. – Når det brukes som anvist, er daglig oral prevensjon trygg og forventes å være mer effektiv enn de tilgjengelige ikke-reseptbelagte prevensjonsmetodene for å forhindre utilsiktet graviditet, sa hun.

Slik virker den

Opill, som noen reseptbelagte p-piller, inneholder kun progestin, et hormon som tykner slimet i livmorhalsen for å gjøre det vanskeligere for sædcellene å komme inn i livmoren. Det kan også forstyrre eggløsning, men er mindre effektiv med dette enn piller som inneholder både progestin og østrogen. Hvis den tas omtrent på samme tid hver dag, anses Opill for å være svært effektiv. Med korrekt bruk, forhindrer den graviditet omtrent 93% av tiden.

FDAs uavhengige eksperter som evaluerte dataene Perrigo sendte inn i søknaden sin om en ikke-reseptbelagt Opill, uttrykte bekymring for om kvinner med medisinske tilstander som skulle utelukke dem fra å ta prevensjonspiller - hovedsakelig brystkreft og udiagnostisert vaginal blødning - ville følge advarslene og unngå produktet. FDA-ekspertene reiste også spørsmål om hvorvidt yngre ungdommer og mennesker med begrenset leseferdighet vill klare å følge instruksjonene.

Men i et notat som forklarte godkjenningsavgjørelsen på torsdag, skrev Karen Murry, nestleder for FDAs kontor for reseptfrie legemidler: "For en individuell forbruker av produktet, er risikoen veldig lav, og nesten ikke-eksisterende hvis de leser og følger pakningsvedlegget." "I det store og hele," fortsatte hun, "er den totale potensielle negative folkehelseeffekten relatert til feil bruk av mennesker med progestin-sensitiv kreft sannsynligvis oppveid av den større folkehelseeffekten av forebygging av et stort antall utilsiktede graviditeter med alle deres medfølgende skader."

Flere av FDAs eksperter sa at pasienter med brystkreft, en medisinsk tilstand som utelukker inntak av hormonell prevensjon, typisk har leger som ville råde dem til å unngå prevensjonspiller. De sa også at Opill faktisk kan være tryggest for ungdom fordi det er veldig usannsynlig at de har brystkreft. Og fordi unge mennesker ofte starter med prevensjon de kan kjøpe reseptfritt, er det spesielt viktig for dem å ha lett tilgang til en metode som er mer effektiv enn kondomer og andre prevensjonsprodukter som er tilgjengelige i detaljhandelen, sa ekspertene.

Powered by Labrador CMS