ÅPNER NYE DØRER: Matt Sause, administrerende direktør i Roche, sier i en kommentar at en pasients IDH1-status kan hjelpe med å få klarhet i om pasientens kan kvalifisere for kliniske studier. – Dette kan gi pasientens flere behandlingsmuligheter, og kan en dag lede til potensielle målrettede terapier for personer som kjemper mot hjernekreft.

Roche med to nye antistoff-tester - vil finne viktige mutasjoner hos pasienter med hjernekreft

Antistoffene IDH1 R132H og ATRX er de siste tilleggene til Roche sin nevropatologiske portefølje, som nå inneholder 29 biomarkører. Men de blir ikke tilgjengelige i EU/EØS-land med en gang.

Publisert

IDH1 R132H er et såkalt Rabbit Monoclonal Primary Antibody og ATRX er et Rabbit Polyclonal Antibody. Begge antistoffene er utviklet for å kunne identifisere mutasjonsstatus i pasienter som er diagnostisert med hjernekreft.

Mer persontilpasset behandling

Ifølge en pressemelding fra Roche kan gliomer, hjernesvulster som utvikler seg fra glialcellene, ha mutasjoner i IDH1- og ATRX-genene. Svulster med disse mutasjonene er biologiske distinkte fra tumorer som ikke har disse mutasjonene. Ved å vite om pasientens IDh1- og ATRX-mutasjonsstatus kan legen gi persontilpasset pleie til pasienten basert på deres spesifikke tumor-klassifisering. Dette inkluderer nøyere prognose, utvalg av målrettede terapier og inkludering i kliniske studier.

Nye målrettede terapier

Matt Sause, administrerende direktør i Roche, sier i en kommentar at en pasients IDH1-status kan hjelpe med å få klarhet i om pasientens kan kvalifisere for kliniske studier.

– Dette kan gi pasientens flere behandlingsmuligheter, og kan en dag lede til potensielle målrettede terapier for personer som kjemper mot hjernekreft.

Pasienter som diagnostiseres med glioblastom, den vanligste formen for hjernekreft i voksne, har en gjennomsnittlig overlevelsesrate på under ett år. Derfor er tiden kritisk for å finne den optimale behandlingsveien for disse pasientene, og med en økt forståelse for pasientens mutasjonsstatus kan antistoff-testene hjelpe både lege og pasient.

Roche skriver avslutningsvis at testene per nå kun er tilgjengelige i USA, men at de mest sannsynlig vil bli tilgjengelige i markeder som ikke krever såkalt CE-sertifisering senere i år. I land som aksepterer CE-merking vil testene bli tilgjengelige i 2024.

Powered by Labrador CMS