- I dag lever over 55 millioner mennesker på kloden med demens, og dette er forventet å øke til nesten 140 millioner innen 2050. Derfor er vi veldig fornøyde med å samarbeide med Eli Lilly for å prøve å gjøre veien til diagnose så kort som mulig, sier Thorbjørn Halvorsen, medisinsk direktør i Roche Diagnostics Norge.

Roche og Eli Lilly skal samarbeide - vil styrke tidlig diagnostisering av Alzheimers

De to legemiddelgigantene slår seg sammen om utviklingen av Roche sin utprøvende blodtest Elecsys Amyloid Plasma Panel (EAPP). – Samarbeid er essensielt for å sikre disse personene en nøyaktig diagnose til rett tid, sier Roche Diagnostics-direktøren.

Publisert Sist oppdatert

KL 10 .54: Saken er oppdatert med uttalelse fra Roche Diagnostics Norges medisinske direktør.

Roche skriver i en pressemelding at det globalt finnes barrierer mot å få til tidlig og nøyaktig diagnostisering av Alzheimers sykdom, og at mange lever med symptomer på Alzheimers, uten å ha en diagnose. I tillegg viser studier at de som har fått diagnosen, i gjennomsnitt har måttet vente i 2,8 år etter de første symptomene kom.

De to kjente legemiddelselskapene skal nå sammen på fart på utviklingen av EAPP-testen, som de mener vil kunne bli, dersom godkjent, et tilleggsverktøy for å identifisere lav sannsynlighet for amyloid patologi i symptomatiske pasienter, og vurdere om de burde gå videre til ytterligere evaluering og testing som kan bekrefte en diagnose.

Thorbjørn Halvorsen, medisinsk direktør i Roche Diagnostics Norge.

– I dag lever over 55 millioner mennesker på kloden med demens, og dette er forventet å øke til nesten 140 millioner innen 2050. Derfor er vi veldig fornøyde med å samarbeide med Eli Lilly for å prøve å gjøre veien til diagnose så kort som mulig, sier Thorbjørn Halvorsen, medisinsk direktør i Roche Diagnostics Norge, i en uttalelse.

Forventer kraftig økning

Matt Sause, administrerende direktør i Roche Diagnostics, sier i en uttalelse fra selskapet at de er spente på å samarbeide med Lilly på et viktig område med umøtt medisinsk behov.

– Samarbeid er essensielt for å sikre disse personene en nøyaktig diagnose til rett tid. EAPP-testen har potensialet til å stømlinjeforme en person reise til diagnose, og derfor også tilgang til fremtidige behandlingsmuligheter, sier Sause.

– Tidsriktig og nøyaktig diagnostisering

Mark Mintun, direktør for nevrovitenskapelig forskning i Eli Lilly-gruppen og direktør i datterselskapet Avid Radiopharmaceuticals, sier de er fornøyde med å slå seg sammen med Roche i utviklingen av enda et potensielt diagnostisk verktøy.

– Vi ser frem til de robuste dataene og det fortsatte samarbeidet på tvers av feltet. Dette vil bli kritisk i akselereringen av økosystemet for å bidra til en tidsriktig og nøyaktig diagnsotisering av Alzheimers, sier Mintun i en kommentar i Roche sin pressemelding.

EAPP-blodtesten fikk i juni i fjor såkalt «Breakthrough Device Designation»

Powered by Labrador CMS