Ruslan Serbov var blant de ukrainske soldatene som tidligere i år ble alvorlig såret og tatt til fange av russiske styrker ved stålverket Azovstal i Mariupol. Han ble løslatt fra fangenskap og fikk tilpasset benprotese her i landet.

Regjeringen: Norge fortsetter å hente ukrainske pasienter

Norge har fraktet rundt en firedel av alle pasientene fra Ukraina som er evakuert til behandling i andre europeiske land. Norge og EU har nå forlenget avtalen om evakuering av pasienter fra Ukraina.

Publisert

Norge står for en stor andel av pasienttransporten fra Ukraina til andre land. Norge har til nå fraktet 356 pasienter til øvrige europeiske land, i tillegg til de over 100 pasientene som er ankommet Norge for behandling. Pårørende som følger, kommer i tillegg.

Adnuntius-ad. Hidden in the editor.Format: "healthtalk.no - desktop - midpage banner 1", size: 728x1065.

Norge har stilt to fly til disposisjon for EU. Et fly utviklet for medisinsk evakuering av pasienter rammet av svært smittsomme sykdommer, som også kan benyttes som vanlig ambulansefly. Vi bruker også Forsvarets rammeavtale med SAS til medisinsk evakuering av pasienter fra Ukraina til andre land i EU/EØS.

– Ambulanseflyet har vært helt nødvendig for å sikre medisinsk trygg evakuering av pasienter fra Ukraina og ut til sykehus både i Norge og andre europeiske land. Vi er glade for at vi nå kan fortsette med dette viktige bidraget til Ukraina, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

– Med dette bidraget hjelper vi sårede og syke ukrainere som har behov for evakuering. Det gjør vi i tett samarbeid med våre europeiske partnere, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Norge tok første ambulanseflyoppdrag for EU 21. mars 2022. Siden august har Norge hatt en avtale med EU om å bidra med å transportere ukrainske pasienter til sykehus rundt om i Europa. Nå er det formelt bekreftet at denne operasjonen vil fortsette. Denne avtalen varte i utgangspunktet ut oktober, men er nå forlenget til 20. desember. Regjeringen jobber med en forlengelse til over nyttår.

Norge står for en stor andel av pasienttransporten fra Ukraina til andre land. I samarbeid med EU tilbyr Norge flyvninger to dager i uka.

–Forsvaret har over flere år hatt en avtale med SAS om tilgang til flyevakueringskapasitet i beredskap for Norge. Helsemyndighetene er blant de som kan anmode om å benytte avtalen når det er humanitære eller sivile behov for medisinsk evakuering. Dette er en del av vår felles beredskap i rammen av totalforsvaret og sivil-militært samarbeid, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Flyet bemannes av helsepersonell som normalt jobber i den norske helsetjenesten, men som har en avtale om å være i beredskap for Forsvarets sanitet. Utenriksdepartementet står for finansieringen av evakueringen av de ukrainske pasientene.

Powered by Labrador CMS