Med Hyrimoz inkludert har FDA til nå godkjent syv biotilsvarende versjoner av Humira (adalimumab) som alle etter planen vil lanseres i løpet av 2023. Illustrasjonsbilde av legemidlet Humira fra legemiddelselskapet AbbVie.

Nytt USA-ja til biotilsvarende Humira - i år får AbbVie hard konkurranse

Amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) har godkjent Sandoz sin biotilsvarende og høykonsentrerte TNF-hemmer Hyrimoz mot en rekke inflammatoriske sykdommer, som konkurrent til AbbVies originalpreparat Humira. Det er ventet lansering av en rekke biotilsvarende Humira-kopier i USA i år.

Publisert Sist oppdatert

Den høykonsentrerte formuleringen av adalimumab-adaz injeksjon /Hyrimoz) skal sikre amerikanske pasienter reduserte injeksjonsvolumer gjennom såkalte sitratfrie injeksjoner, skriver Sandoz i en pressemelding.

Behandling av flere inflammatoriske sykdommer

Som referansemedisinen Humira er denne formuleringen av Hyrimoz nå godkjent som behandling av syv indikasjoner innenfor inflammatoriske sykdommer: Revmatoid artritt (leddgikt), juvenil ideopatisk artritt, psoriasisartritt, ankyloserende spondylitt, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt og plakkpsoriasis.

Sandoz planlegger å lansere denne formuleringen av Hyrimoz i USA 1. juli i år.

Har kjempet unna konkurrentene

Egentlig gikk patentet på AbbVies Humira ut i 2016, men gjennom det amerikanske rettssystemet har selskapet klart å holde biotilsvarende konkurrenter unna i en årrekke. Men nå har patentbeskyttelsen gått helt bort, og i 2023 er det forventet lansering av en rekke biotilsvarende versjoner av legemidlet som AbbVie, ifølge New York Times, har tjent 114 milliarder dollar på. I en årrekke har Humira vært verdens mest solgte legemiddel. Det er derfor et gigantmarked som Sandoz nå går inn i.

Med Hyrimoz inkludert har FDA til nå godkjent syv biotilsvarende adalimumab-produkter som alle etter planen vil lanseres i løpet av 2023. Ifølge nettstedet Pharmaceutical Technology inkluderer dette Amjevita fra Amgen, Abrilada fra Pfizer, Cyltezo fra Boehringer Ingelheim, Hadlima fra Organon/Samsung Bioepis, Hulio fra Biocon, Yusimry fra Coherus Bisciences og nå Hyrimoz fra Sandoz.

– En potensiell løsning for helsevesenet

– Som ett av de første godkjente, høykonsentrerte adalimumab-biotilsvarende i USA, har Hyrimoz HCF potensialet til å ekspandere tilgangen til millioner av mennesker som lever med en alvorlig inflammatorisk sykdom, sier Keren Haruvi, direktør for Sandoz Nord-Amerika, i en uttalelse.

Steve Taylor, administrerende direktør i Artrittforbundet i USA, sier i en kommentar at millioner av pasienter påvirkes av kroniske, inflammatoriske sykdommer, og at disse drastisk påvirker hverdagslivet deres.

– Biotilsvarende legemidler er ekstensivt studerte og FDA-godkjente behandlinger. Med tanke på den høye sykdomsbyrden disse sykdommene har, kan biotilsvarende legemidler være en potensiell løsning for helsevesenet og pasienter å vurdere, for å sikre at pasienter kan ta og fortsette å stå på medisiner for å hjelpe dem med å håndtere sykdommen og helseutfall, sier han.

Powered by Labrador CMS