INGEN PLANER OM LØNNSKUTT: Ultimovacs-sjef Carlos De Sousa stusser på HealthTalks spørsmål om kutt i lederlønninger. Her avbildet på ESMO-kongressen i Madrid i fjor.

Ultimovacs-ledelsen beholder millionlønningene - 40 prosent av ansatte mister jobben

– Jeg vet ikke om et eneste norsk selskap som motiverer de ansatte til å bli værende ved å kutte i lønnen deres, sier Ultimovacs-direktør Carlos De Sousa til HealthTalk.

Publisert

– Jeg forstår ikke formålet med spørsmålet, sier Carlos De Sousa, administrerende direktør i det norske biotek-selskapet Ultimovacs, når HealthTalk spør om de nylig annonserte kuttplanene i selskapet også inkluderer kutt i lederlønningene. 

Ledelsen i Ultimovacs ble godt kompensert i 2023, og i følge daglig leder Carlos de Souza har styret ingen planer om å endre kurs til tross for planene om å fjerne 40 prosent av de ansatte i selskape.  

Utfordrende tider

Den siste tiden har bydd på bratte motbakker og kraftig motvind for det kriserammede immunterapiselskapet Ultimovacs. Etter den mislykkede UV1-studien har selskapet falt som en sten på Børsen og selskapet valgte nylig å kutte 40 prosent av arbeidsstyrken. Men en behøver ikke å gå lenger tilbake enn 2023 for en rosenrød tilværelse. 

Mens sammenlignbare selskaper som Nykode og BergenBio slet med å bevare investorenes tillitt, trosset Ultimovacs oddsen og steg 21 prosent. Dette gjorde at administrasjonen også i 2023 fikk en lubben kompensasjon. 

Tunge lønnspakker 

Daglig leder Carlos de Souza mottok en total godtgjørelse, som inkluderer opsjoner, på 6,5 millioner kroner. Hakk i hæl fulgte finansdirektør Hans Eid og medisinsk direktør Jens Bjørheim med godtgjørelser på henholdsvis 4,4 og 4,3 millioner kroner. Ser en bort i fra verdien på opsjonene, er det ingen store endringer å spore i lønnsnivået sammenlignet med 2022. 

Lønnsnivået i administrasjonen står i stil med storebror Nykode, som HealthTalk omtalte forrige uke

i 2023 utgjorde den totale godtgjørelsen for de ti administrasjonsmedlemmene 35 millioner kroner. Dette tilsvarer 47 prosent av den totale lønnsutbetalingen for Ultimovacs som hadde 26 årsverk tilknyttet selskapet i 2023. 

Videre utbetalte Ultimovacs samlet 2,2 millioner kroner til dets ti styremedlemmer. Hvorav styreleder Jonas Einarsson mottak klart mest, med en lønn på 450 tusen kroner. 

Ledelsen går ikke ned i lønn

2024 har som nevnt vært et mageplask for Ultimovacs og selskapet har opplyst om kraftige kostnadskutt for å bevare likviditeten. Men kutt i lederlønn er ikke blant dem, i følge daglig leder Carlos de Souza.

– Kommer ledelsen til å gå ned i lønn i 2024?

 – Administrasjonens godtgjørelse bestemmes av styret, som i alle andre børsnoterte selskaper. Jeg forstår ikke formålet med spørsmålet, sier de Souza. 

Ultimovacs-sjefen fortsetter: 

– Vi har ypperlige folk som jobber i selskapet og som er ettertraktet blant våre konkurrenter. Meg bekjent, vet jeg ikke om et eneste norsk selskap som motiverer de ansatte til å bli værende ved å kutte i lønnen deres. Særlig imens vi venter på resultatene av våre to fase II-studier, som er en viktig periode for selskapet. 

 

Powered by Labrador CMS