
GSK kjøper legemiddel: Satser stort på neste generasjon bløderbehandling
Legemiddelgiganten GSK har fullført oppkjøpet av et lovende langtidsvirkende faktor VIII-produkt for behandling av hemofili A. Oppkjøpet styrker GSKs portefølje innen sjeldne sykdommer og gir selskapet en viktig posisjon i markedet for blødersykdommer.
Efanesoctocog alfa har fått navnet Aprolixiq hos GSK. Legemidlet er et langtidsvirkende faktor VIII-produkt designet for ukentlig administrasjon, med mål om å tilby bedre forebygging mot blødninger og forenklet behandling for pasientene.
Behandlingen har allerede fått godkjenning i USA under navnet Altuviiio og er under regulatorisk vurdering i EU og Storbritannia.
– Dette oppkjøpet markerer et viktig steg i vår strategi om å bygge en ledende portefølje innen sjeldne sykdommer, uttaler GSKs forskningsdirektør Tony Wood i en pressemelding.
Han legger til at hemofili A er en sykdom med betydelig medisinsk behov, og at Aprolixiq har potensial til å forbedre behandlingsresultatene og livskvaliteten for pasienter over hele verden.
Styrker GSKs pipeline
Oppkjøpet, som ble først annonsert i mars 2024, omfatter hele utviklingsprogrammet for efanesoctocog alfa, inkludert pågående og fremtidige studier. GSK har betalt én milliard dollar i kontanter for rettighetene, med ytterligere milepælsbetalinger på opptil 400 millioner dollar til det tidligere utviklingsselskapet Bioverativ, nå en del av Sanofi.
Produktet er utviklet i samarbeid med det amerikanske bioteknologiselskapet Sobi (Swedish Orphan Biovitrum), som beholder kommersialiseringsrettighetene i Europa, Nord-Afrika, Russland og noen deler av Midtøsten. GSK har rettighetene i alle andre markeder.
Ifølge GSK er efanesoctocog alfa den eneste langtidsvirkende faktor VIII-behandlingen som har vist seg å gi normal eller nær-normal nivå av faktor VIII-aktivitet i blodet i en hel uke etter én dose – noe som kan gi betydelig bedre blødningskontroll sammenlignet med dagens alternativer.
Økt konkurranse i markedet
Hemofili A-markedet har de siste årene vært i rask utvikling, med både genterapier og langtidsvirkende faktorprodukter som utfordrer tradisjonelle behandlinger. GSKs inntreden med efanesoctocog alfa kan derfor skape ny dynamikk og konkurranse, særlig mot etablert behandling som Roche’s Hemlibra og BioMarin’s nylig godkjente genterapi Roctavian.
– Vi ser frem til å gjøre dette nye behandlingsalternativet tilgjengelig for pasienter så raskt som mulig, sier Tony Wood.
Efanesoctocog alfa er forventet å bli en nøkkelkomponent i GSKs langsiktige satsing på spesialbehandlinger og sjeldne sykdommer, og selskapet planlegger å søke godkjenning i flere markeder i løpet av 2025.