- Livmorhalskreft var nesten glemt - på kort tid har vi oppnådd store gjennombrudd for pasientene våre

- Immunterapi er en praksisendrende behandling for kvinner med livmorhalskreft. Nå kommer også en lovende studie med et eksperimentelt målrettet legemiddel.

Publisert Sist oppdatert

(ESGO/Berlin) Det sier en engasjert professor Nicoletta Colombo til HealthTalk. Hun er en av de definitive stjernene på ESGO-kongressen. Italieneren er førsteforfatter av flere internasjonale kliniske studier, og er også forfatter av flere publikasjoner innen gynekologisk onkologi. Siden 2016 har hun vært fagredaktør for ESMO Clinical Guidelines for Gynecological Malignancies.

Gjennombrudd

Hun forteller at de siste par årene har behandlingsmulighetene for pasienter med livmorhalskreft nærmest gjennomgått en revolusjon. - I tredve år skjedde det egentlig svært lite innen legemiddelbehandling, men nå har vi på svært kort tid oppnådd gjennombrudd for pasientene våre, takket være immunterapi, sier Colombo som har vært sentral i dette medisinske gjennombruddet.

I intervjuet snakker hun om disse to immunterapistudiene:

  • Fase 3-studien Keynote-826 med MSDs Keytruda (pembrolizumab) der Colombo var førsteforfatter. Studien ble publisert i The New England Journal of Medicine i 2021. - En helt åpenbart praksisendrende studei. Det er også på gang en studie med Keytruda i kombinasjon med kjemoterapi, forteller Colombo.

  • Fase 3- studien Empower med Libtayo (cemiplimab) som er utviklet av Sanofi. Studien ble publisert i The New England Journal of Medicine i februar 2022.

Ny målrettet behandling

Colombo snakker også om det eksperimentelle legemidlet Tivdak (tisotumab vedotin) som utvikles av Seagen og danske Genmab. Dette er et såkalt antistoff legemiddelkonjugat - et antistoff som målrettet finner kreftsvulstene og frigjør sin nyttelast med kreftdrepende medisin:

- Et svært interessant legemiddel. Den har gjennomgått en enarmet fase 2-studie som ble publisert i The Lancet Oncology og viste høy responsrate i andrelinje, og fikk med det en betinget godkjenning i FDA, men dessverre ikke i EMA, sier hun. Nå testes Tidvak i en randomisert fase 3-studie, og den har potensiale til å bli den nye standardbehandlingen i 2.-linje, forteller hun.

Powered by Labrador CMS