Toppsjefen i AstraZeneca Pascal Soriot sikter mot en omsetning på 80 milliarder dollar innen 2030.

AstraZeneca med ambisiøse vekstplaner

AstraZeneca avduket mandag sin ambisiøse plan om å bli et av de raskest voksende legemiddelselskapene innen slutten av tiåret.

Publisert Sist oppdatert

Administrerende direktør Pascal Soriot beskrev dette som "en ny æra med vekst", og det britisk-svenske selskapet sikter mot en totalomsetning på 80 milliarder dollar innen 2030. Dette representerer en økning på 75 % sammenlignet med fjorårets omsetning på 45,8 milliarder dollar. Selskapet tar mål av seg å levere en driftsmargin “midt-30-tallet i prosent” innen 2026.

AstraZenecas konsernsjef Pascal Soriot.

For å nå dette målet må AstraZeneca vokse med mer enn 8 % årlig over syv år, noe som er mer ambisiøst enn konkurrentene GSK og Johnson & Johnsons vekstmål på 5-7 % og Novartis' 5 %. Selskapet planlegger å utvide sin eksisterende portefølje innen onkologi, biopharma og sjeldne sykdommer, samt lansere 20 nye legemidler innen 2030.

Soriot sa på tirsdag at mange av de nye medisinene som legemiddelprodusenten planlegger å lansere innen 2030 har "potensial til å generere mer enn 5 milliarder dollar i toppårsomsetning".

Analytikere påpeker at AstraZeneca må overgå bransjens gjennomsnittlige vekst fra 2026 for å oppnå målet, spesielt med tanke på at storselgere som Forxiga, Lynparza, Tagrisso og Calquence nærmer seg patentutløp. 

Aksjene i det London-noterte selskapet steg med 1 % i tidlig handel, og avsluttet dermed en seks dager lang nedgangsperiode. Så langt i 2024 har de økt med omtrent 15 %, noe som er lavere enn rivalene Novo Nordisks 29 % økning og GSKs nesten 21 % oppgang i år.

AstraZeneca har 90,000 ansatte globalt og 178 programmer i pipelinen. 

Powered by Labrador CMS