JUBLER FOR NY BEHANDLING: – Det har lenge vært et stort behov for mer effektive behandlinger for hidradenitis suppurativa, en sykdom som kan være dypt invalidiserende, sier overlege Tzellos Thrasyvoulos ved Hudavdelingen i Nordlandssykehuset. Her er han avbildet på EADV-kongressen i Berlin i fjor.

Godkjenner effektiv behandling av tabubelagt hudsykdom: – Viktig for pasientene

Et nytt legemiddel er godkjent til behandling av hidradenitis suppurativa, (HS) også kjent som svettekjertelbetennelse. – Inntil nå har de som er alvorlig rammet ikke hatt tilgang til effektive behandlingsalternativer, sier overlege Tzellos Thrasyvoulos ved Nordlandssykehuset.

Publisert Sist oppdatert

Thrasyvoulos er spesialist i hud- og veneriske sykdommer og er en anerkjent internasjonal ekspert på behandling av HS. Han påpeker viktigheten av fremskritt innen medisin for denne utfordrende tilstanden. 

– Det har lenge vært et stort behov for mer effektive behandlinger for HS, en sykdom som kan være dypt invalidiserende, sier han.

Smertefull sykdom

Pasienter som lider av hudsykdommen opplever ofte smertefulle byller og fistler. Disse inflammatoriske tunnelene under huden kan forårsake sekresjon, ubehagelig lukt og alvorlige arr. 

Svettekjertelbetennelse
(Hidradenitis suppurativa,HS)

  • En kronisk hudsykdom som i hovedsak rammer hudområder med en spesiell type svettekjertler.
  • Tidligere antok man at sykdommen hadde sitt opphav i svettekjertlene, men det råder nå konsensus om at sykdommen faktisk starter i hårsekkene. 
  • Disse hårsekkene blir tilstoppet, noe som fører til dannelsen av kviselignende lesjoner og byller. Disse oppstår typisk i områder som armhulene, lysken og underlivet.
  • Alvorlighetsgraden av tilstanden varierer; noen opplever daglige symptomer, mens andre kun har sporadiske utbrudd et par ganger i året. 
  • For noen kan sykdommen utvikle seg til å bli arrdannende, og det kan dannes kanaler under huden, kjent som fistler. Disse fistlene kan føre til tilbakevendende betennelser, ofte ledsaget av plagsom pussdannelse og lukt fra de berørte områdene.
  • Ifølge Legemiddelverket har om lag 50.000 nordmenn svettekjertelbetennelse

Et nytt behandlingsalternativ er nå tilgjengelig etter at legemiddelet bimekizumab ble godkjent i EU. Injeksjonen, som har vist seg å redusere symptomene på hidradenitis suppurativa med 50 prosent etter fire måneder, fikk grønt lys basert på positive resultater fra kliniske studier.

Personer som lider av HS har inntil nylige godkjenninger hatt begrensede behandlingsalternativer, ifølge Thrasyvoulos. 

– Symptomene reduserer livskvaliteten i betydelig grad, spesielt under utbrudd, der smertene kan være invalidiserende. Pasientene trenger da øyeblikkelig behandling, sier han.

Det nylig godkjente legemiddelet, som selges under navnet Bimzelx, administreres hver andre uke. Dette representerer det andre legemiddelet som er godkjent for behandling av HS. Det første, adalimumab (Humira), ble godkjent for bruk i Norge i 2019.

Alvorlige tilfeller

Overlege Thrasyvoulos påpeker at adalimumab ikke er effektivt for behandling av HS i alvorlige tilfeller med fistler. Han mener at bimekizumab potensielt kan spare mange pasienter fra å måtte gjennomgå kirurgiske inngrep, som ofte blir nødvendig når tilstanden forverres.

– Tidligere hadde vi ingen godkjent behandling for denne tilstanden, og for mange pasienter er ikke adalimumab tilstrekkelig effektivt, eller det mister effekten over tid, forklarer hudlegen. 

Hidradenitis suppurativa i armhulen

– Godkjenningen av bimekizumab er derfor svært velkommen, ettersom det tilbyr et nytt behandlingsalternativ for våre pasienter. Studier har vist at bimekizumab effektivt reduserer antallet betente byller, noe som betydelig minsker smertenivået for pasientene. 

Hudlegen legger til at hvis adalimumab – et injiserbart legemiddel som senker nivåene av et betennelsesprotein kalt tumornekrosefaktor – ikke virker eller slutter å virke, kan bimekizumab være et godt alternativ. 

– Dette legemiddelet er spesialdesignet for å målrette og hemme både interleukin-17A (IL-17A) og interleukin-17F (IL-17F), som er viktige betennelsesfremmende cytokiner knyttet til flere kroniske inflammatoriske sykdommer.

Mange er rammet 

Hidradenitis suppurativa (HS) antas å påvirke én av 100 personer, noe som betyr at omtrent 50 000 nordmenn er rammet av sykdommen. Symptomene varierer fra milde til alvorlige.

Selv om den eksakte årsaken til HS er ukjent, har tilstanden en tendens til å utvikle seg nær hårsekker og svettekjertler, mest vanlig rundt lysken, nakken, brystene og armhulene. Av ukjente årsaker rammes flere kvinner enn menn av HS, og per i dag finnes det ingen kur mot tilstanden.

Lang tid før diagnose

Thrasyvoulos påpeker at mange pasienter lever med plager i flere år før de mottar en korrekt diagnose. Ifølge data fra det nordiske kvalitetsregisteret HISREG tar det i gjennomsnitt syv år fra de første symptomene oppstår til en diagnose blir stilt. I løpet av denne tiden har sykdommen ofte utviklet seg fra å være mild til å bli alvorlig. Thrasyvoulos anslår at omtrent 60 prosent av pasientene, eller rundt 30 000 personer, lider av en alvorlig grad av hidradenitis suppurativa.

– Det er behov for økt kunnskap blant fastleger, slik at de kan diagnostisere HS tidligere. Mange pasienter opplever dessuten sykdommen som tabubelagt og skambelagt, noe som kan føre til at de tror symptomene skyldes dårlig hygiene og velger å skjule tilstanden heller enn å søke hjelp. Dette fører til at mange nøler med å søke medisinsk behandling, noe som kan forsinke nødvendig og effektiv behandling, sier han.

Sosialt og emosjonelt belastende

HS er en arvelig sykdom, den er ikke smittsom og er ikke forårsaket av dårlig hygiene. Tilstanden fører til en rekke hudproblemer, inkludert byller, hudormer, cyster, og infiserte kanaler i huden kjent som sinusganger. Disse kanalene kan bryte gjennom hudoverflaten og lekke væske. Byllene kan også fremkomme på nakken, rundt midjen, og på innsiden av lårene.

Smerten assosiert med HS er ofte intens, og pasientene må regelmessig håndtere åpne sår som krever daglige bandasjering. Dette kan ikke bare være fysisk ubehagelig, men også sosialt og emosjonelt belastende ettersom det kan føre til flekker på klærne og nødvendiggjøre kontinuerlig sårpleie.

Powered by Labrador CMS