PEKER PÅ UTFORDRINGER: Agnete Fredriksen, medgründer og strategidirektør i Nykode Therapeutics, under sitt innlegg onsdag på Arendalsuka.

Nykode-gründer: Dette må vi lære av Danmark for å tiltrekke oss kompetanse

ARENDALSUKA: Å sikre spesialkompetanse fra andre land vil være avgjørende dersom helsenæringen i Norge skal bli større. Men da må vi lære av våre danske naboer, mener Agnete Fredriksen i Nykode Therapeutics.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen

  • Kompetansebehov: Agnete Fredriksen fra Nykode Therapeutics understreker at Norge må tiltrekke seg spesialkompetanse fra andre land for å vokse innen helsenæringen.

  • Nykodes vekst: Fra en liten biotek-startup har Nykode vokst betydelig, med fokus på vaksineteknologi mot kreft og autoimmune sykdommer. De har inngått store avtaler med amerikanske selskaper og har kontorer både i Norge og Danmark.

  • Mangel på norsk ekspertise: På grunn av deres unike posisjon og vekst i biotek-sektoren mener Fredriksen at det er begrenset med tilsvarende ekspertise i Norge. For å fortsette å vokse må de derfor hente kompetanse utenfra.

  • Utfordringer med arbeidstillatelser og skatteinsentiver: Fredriksen kritiserer den langsomme prosessen med å få arbeidstillatelse i Norge (6 måneder) sammenlignet med Danmark (1 måned). Hun peker også på de fordelaktige skatteinsentivene Danmark tilbyr til personer med spesialkompetanse, noe Norge mangler.

  • Støtte fra bransjen: Leif Rune Skymoen fra Legemiddelindustrien (LMI) bekrefter utfordringene beskrevet av Fredriksen og oppfordrer til endringer for å fjerne hindringer og tiltrekke seg nødvendig kompetanse.

Agnete Fredriksen, medgründer og strategidirektør i det som tidligere het Vaccibody, nå Nykode Therapeutics, deltok onsdag på Radforsk Investeringsstiftelses årlige Arendalsuka-møte om helsenæring. I år hadde arrangementet fått navnet «Er det å investere i helsenæring medisinen Helse-Norge trenger?».

Enorm vekst

Nykode er i dag et av de største norske biotekselskapene, og har med sin satsing på utvikling av vaksineteknologi som kan brukes mot både kreft og autoimmune sykdommer hatt en voldsom vekst de siste par årene. Men steget fra å være et lite start-up biotekselskap til senfase-studier og gigantavtaler med amerikanske selskaper har bydd på utfordringer for Nykode, som nå har kontorer i både Norge og Danmark.

– Det finnes ikke så mange andre biotekselskaper i Norge som har kommet dit vi har kommet. Derfor finnes det også begrenset med tilsvarende ekspertise i Norge. Og selv om det fortsatt er mange som mener at man må bygge og klare det selv, så er det ikke slik det fungerer: Man må ha folk som har gjort det før, og de er per definisjon ikke norske. Vi må hente kompetanse utenfra, sa Fredriksen.

Skatteinsentiver og raskere arbeidstillatelse

Men til tross for vakre fjorder og fjell møter Fredriksen og Nykode det hun selv kaller «enorm motstand» når det kommer til å få ettertraktet kompetanse til å flytte til Norge. Hun pekte under onsdagens Arendalsuka-møte på to konkrete ting som burde bedres for å bli et mer ettertraktet land.

– For det første har vi i Norge ekstremt trege ordninger for å få arbeidstillatelse. Vi har nå etablert kontor i Danmark, med over 30 ansatte, og hovedkontoret vårt i Norge har drøye 150 ansatte. Vi gir nå valget til nyansatte om de vil jobbe i Danmark eller Norge. Når arbeidstillatelsene i Danmark tar én måned, og arbeidstillatelsene i Norge tar seks måneder, er det lett å forstå at mange ikke gidder å vente på det, sa Nykodes strategidirektør.

For det andre peker Fredriksen på danskenes skatteinsentiver for personer med såkalt spesialkompetanse.

– Selskapene kan hente inn kompetanse fra andre land, og de vil i opptil syv år betale vesentlig mindre skatt av lønnen sin. Så hvordan skal vi få denne kompetansen til å flytte til Norge, når det tar mye lenger tid før de kan begynne å jobbe, og vi ikke kan tilby de skatteinsentivene som Danmark kan? spør Nykode-gründeren.

Hun mener Norge går glipp av kompetanse som kunne hjulpet med å bygge deres og andre selskaper videre.

– Dette er ting som kunne blitt endret med et pennestrøk. Det er totalt mot sin hensikt dersom vi vil bygge helsenæring i Norge.

Støtte fra LMI-sjefen

Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), deltok i en panelsamtale senere i møtet. Som tidligere sjef i legemiddelselskapet Curida har han selv jobbet med rekruttering, og støttet Fredriksens uttalelser.

– Jeg har stått i samme situasjon som Agnete, hvor du gjør alt du kan for at de skal flytte til og begynne å jobbe i Norge, men så ender de opp med å jobbe i Danmark. Det er fortvilende. Så min oppfordring er å lytte til det hun sier: Se om det er hindre som vi kan fjerne. Vi er helt avhengig av det.

Powered by Labrador CMS