SCR 2023:

Anerkjent revmatolog om MR-bilder: – Fint at også revmatologer kan litt om dette

Den danske revmatologen Mikkel Østergaard holdt under SCR-kongressen workshop i bruken av MR-bilder for diagnostisering av pasienter med spondyloartritt-sykdommer. Han mener flere bør se nytten av denne teknologien.

Publisert Sist oppdatert

MR-undersøkelse:

  • MR-undersøkelse, magnetresonansundersøkelse, er en avansert radiologisk bildefremstilling av kroppens indre organer og strukturer.
  • Bildene produseres ved hjelp av en kraftig magnet, lavenergi radiobølger og en data som bearbeider signalene fra kroppen.
  • Signalene som danner bildet kommer fra hydrogenatomer i fett- og vannmolekyler i kroppen.
  • MR benytter ikke røntgenstråler slik som røntgen eller CT (computer tomografi), så undersøkelsen innebærer ikke ioniserende stråling.
  • MR brukes når det anses medisinsk nødvendig eller når andre og enklere radiologiske metoder ikke gir tilstrekkelig diagnostisk avklaring.

  • Kilde: Store Medisinske Leksikon

SCR, KØBENHAVN (HealthTalk): Østergaard, som er professor i revmatologi ved Universitetet i København og overlege ved Rigshospitalet i Løbenhavn, holdt en rekke innlegg og ledet sesjoner på den skandinaviske revamtologi-kongressen SCR i København denne uken.

Som ekspert på nettopp axial spondyloartritt, tidligere kjent som Bekhterevs sykdom, har Østergaard lenge vært en uttalt forkjemper for bedre bruk av MRI i diagnostiseringen av disse pasientene.

Under sin workshop fredag fikk deltakerne, som både bestod av radiologer og revmatologer, prøve seg på tolking av MR-bilder for å komme frem til riktig diagnose. Dette ble gjort gjennom en Kahoot-quiz.

– I denne sesjonen fokuserte vi på MRI av Iliosakralleddene (leddene mellom den nederste delen av ryggraden og hoftekammene red.anm.). Disse er veldig viktige for å kunne diagnostisere axial spondyolartritt i en tidlig fase, fortalte Østergaard til HealthTalk i etterkant av workshop-en.

Ifølge Østergaard er den viktigste grunnen til å bruke MRI at teknologien er mye mer sensitiv enn andre typer bildeteknologi.

– Nettopp derfor er det viktig at noen klarer å gjøre dette på riktig måte. Dessverre er ikke dette en hovedinteresse hos alle radiologer, og man kan derfor oppleve noe variere kvalitet på rapporteringene. Noen ganger er de veldig gode, og noen ganger er de ikke så gode. I tillegg er det fint at også revmatologer kan litt om hvilke funn man kan se i disse bildene, sa den danske revmatologen.

Se hele intervjuet med Østergaard og lær mer om MRI i videoen øverst i saken.

Powered by Labrador CMS