- Dette er lovende data som indikerer langvarig beskyttelse mot helvetesild ved bruk av GSKs vaksine. Vi tror at mange ikke vet hvor smertefullt og vanlig helvetesild faktisk er, sier Line Storesund Rondan i GSK

Studie: Ny vaksine mot helvetesild gir minst 10 års beskyttelse

GSKs Shingrix-vaksine mot helvetesild gir mer enn 10 års beskyttelse til de over 50 år.

Publisert Sist oppdatert

Studien som heter ZOSTER-049 dokumenterer at Shingrix gir over 80 prosent beskyttelse mot den smertefulle sykdommen i mer enn 10 år for de over 50 år.

Vaksinen krever to doser som settes med to måneders intervall.

- Dette er lovende data som indikerer langvarig beskyttelse mot helvetesild ved bruk av GSKs vaksine. Vi tror at mange ikke vet hvor smertefullt og vanlig helvetesild faktisk er, sier Line Storesund Rondan som er sjef for myndighetskontakt og kommunikasjon i GSK.

Helvetesild

Helvetesild (herpes zoster) kan være svært ubehagelig og smertefullt, og sykdommen antas å ramme én av fire personer i løpet av livet. Risikoen for helvetesild øker med alderen grunnet aldersrelatert svekket immunforsvar, med en kraftig økning etter 50-årsalder. Personer med nedsatt immunforsvar av andre årsaker har også økt risiko for å få helvetesild.

- Det antas at 1 av 4 utvikler helvetesild i løpet av livet, og det er en markant økning i tilfeller av helvetesild etter fylte 50 år grunnet aldersrelatert svekkelse av immunforsvaret. Det er derfor nødvendig med mer kunnskap og fokus på forebygging av sykdommen sier Storesund Rondan.

Alle som har hatt vannkopper risikerer å få helvetesild senere i livet. Virussykdommen kan være svært smertefull.

Det er kjærkomne data, for GSK har ambisiøse planer for vaksinen. Selskapet vil øke salget av Shingrix til 4 milliarder pund - 47 milliarder kroner - innen 2026. For å klare det vil selskapet selge vaksinen i 35 land over hele verden. Vaksinen ble lansert i Norge i mai.

Eldre har økt risiko

Eldre voksne har høyere risiko for å utvikle helvetesild og potensielt få "alvorlige komplikasjoner" fordi kroppens immunsystem naturlig svekkes når det eldes, forklarer GSK i en pressemelding.

Sykdommen oppstår ved reaktivering av varicella zoster-viruset (VZV), det samme viruset som forårsaker vannkopper. Men i motsetning til vannkopper, kan helvetesild forårsake "uutholdelig smerte", og i noen tilfeller kan denne smerten vedvare i måneder eller til og med år etter at en persons helvetesild-utslett har forsvunnet, legger selskapet til.

Vaksinen er en ikke-levende vaksine, hvilket muliggjør bruk også hos immunsupprimerte pasienter. Vaksinen er nemlig undersøkt hos immunsupprimerte pasienter over 18 år, og godkjennelsen er basert på dokumentasjon fra pasienter som har gjennomgått autolog stamcelletransplantasjon og pasienter behandlet for hematologisk kreft.

Powered by Labrador CMS