Eli Lilly starter en head-to-head fase 3-studie som skal sammenligne effekten av fedmemedisinen Mounjaro direkte mot Wegovy til Novo Nordisk.

Eli Lilly starter sammenlikningsstudie med Wegovy til Novo Nordisk

Eli Lilly starter en fase 3-studie der de sammenligner effekten av sin fedmemedisin Mounjaro direkte med Wegovy til Novo Nordisk. Resultatet av studien kan få store konsekvenser for hvem som kommer til å dominere det raskt voksende fedmemarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Fredag registrerte Eli Lilly en ny fase 3b studie på nettstedet clinicaltrials.gov. Studien heter SURMOUNT-5, og skal sammenligne effekten av Eli Lillys slankemedisin Mounjaro (tirzepatide) mot Novos Wegovy (semaglutid) hos pasienter med fedme eller overvekt og vektrelaterte helseproblemer. Head-to-Head-studien skal inkludere 700 deltakere fra USA, Canada, Sør-Amerika og flere europeiske land. Den forventes å vare i omtrent 78 uker, med en fullføringsdato i februar 2025.

Hovedendepunktet i studien er prosentvis vektendring av de to legemidlene etter uke 72. Det er ikke klart om formålet med studien er å påvise at Mounjaro er overlegen Wegovy eller bare like effektiv.

Storselgere

Analytikere har spådd enorme salg for fedmelegemidlene, og det er Novo Nordisk som har tatt ledelsen. Wegovy er godkjent i USA og Europa for behandling av voksne med BMI på 30 eller mer eller fra 27 med forekomst av minst én vektrelatert tilleggsykdom. Mounjaro er foreløpig kun godkjent for behandling av type 2-diabetes, men har har fått "fast track"-status av FDA og Lilly forventer at legemidlet vil få en godkjenning i løpet av dette året.

Men Novo Nordisk har et ess i ermet, de kommer om ikke lengen med resultatene fra en studie som ser på Wegovys effekt på kardiovaskulære endepunkter. Dette er en studie som det Statens legemiddelverk har etterspurt etter at de i januar sa nei til å gi Wegovy blå resept. – Den er for dyr i forhold til den dokumenterte helseeffekten, mener Einar Andreassen, direktør for helseøkonomi i Legemiddelverket. Avslaget betyr at Wegovy foreløpig ikke blir den nye storselgeren for Novo Nordisk i Norge.

– Dersom det viser seg at Wegovy kan forebygge for eksempel hjerte- og karsykdom, så må vi vurdere blåreseptvedtaket på nytt, fortalte Andreassen under NRK Debatten.

Langt viktigere er det at amerikanske Medicare heller ikke gir refusjon for å behandle fedme. Loven som regulerer hva Medicare kan refundere utelukker nemlig slankelegemidler. Hvis det endrer seg, kan etterspørselen fra de 65 millioner eldre og funksjonshemmede som er forsikret gjennom Medicare presse salget enda høyere. The Wall Street Journal skriver at Lilly og Novo har på gang en lobby-kampanje rettet mot Kongressen der de forsøker å få endret denne loven.

Powered by Labrador CMS