FJERNET: Hjerneskanninger fra en pasient i kliniske forsøk med donanemab viste at amyloid plakk ble fjernet fra pasientens hjerne når pasienene fikk donanemab.

Alzheimer:Legemiddel bremser sykdom med 60 prosent for pasienter i tidlig fase

Eli Lillys eksperimentelle legemiddel donanemab bremset fremdriften av Alzheimer med 60 prosent for pasienter i tidlig stadie av sykdommen. Det viser data fra en studie som ble presentert på en medisinsk kongress.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen

  • Eli Lillys eksperimentelle legemiddel, donanemab, har vist seg å bremse fremdriften av Alzheimer med 60% for pasienter i de tidligste stadiene av sykdommen. Dette er nesten dobbelt så mye som selskapet rapporterte tidligere for hele behandlingsgruppen i studien. Funnene ble nylig presentert på en medisinsk konferanse og offentliggjort i JAMA.
  • Resultatene var mindre betydelige for pasienter i senere stadier av sykdommen og de med høyere nivåer av tau-proteinet, som er knyttet til Alzheimers progresjon. Imidlertid understreker funnene viktigheten av tidlig oppdagelse og diagnose i håndteringen av sykdommen.
  • Donanemab fungerer likt som Leqmebi (lecanemab), et annet legemiddel som tidligere har fått oppmerksomhet for sin effekt på Alzheimers. Begge disse medisinene er lovende, men de er ikke kurer og er ikke uten risiko. I donanemab-studien opplevde en tredjedel av deltakerne bivirkninger, inkludert hjerneødem og mikroblødninger.
  • Leqembi er allerede godkjent i USA og koster omtrent 275 000 kroner årlig. Det er usikkert hva prisen for Donanemab vil være og når det kan få godkjenning i Europa.

For disse pasientene, reduserte medisinen kognitiv tilbakegang nesten dobbelt så mye som Lilly rapporterte i mai for hele behandlingsgruppen i studien. Når forskerne analyserte pasienter studien som fikk Alzheimer-medisinen donanemab oppnådde de en 35 prosent langsommere nedgang i hukommelse, evne til å tenke klart og å utføre daglige oppgaver.
Den fulle analysen viste at behandlingseffekten var lavere for pasienter i senere stadier av sykdommen og for de med høyere nivåer av et protein kalt tau som er knyttet til progresjonen av Alzheimers sykdom.

Resultater ble offentliggjort mandag på en internasjonal kongress og samtidig i tidsskriftet JAMA. Behandlingen går ut på at et antistoff angriper tau-proteinene som danner plakk i hjernen.

Antistoffet har særlig stor effekt på pasienter med Alzheimer i tidlig fase.

Eli Lilly har utviklet donanemab som reduserer plakk i hjernen.

Den fungerer i Alzheimers sykdom, ikke i andre typer demens, som vaskulær demens. Dette er fordi den er designet for å fjerne en av de viktigste kjennetegnene ved Alzheimers sykdom - et stoff kalt amyloid som bygger seg opp i mellomrommene mellom hjernecellene.

– Funnene understreker at tidlig oppdagelse og diagnose virkelig kan endre forløpet av denne sykdommen, sier Anne White som er president for nevrovitenskap i Eli Lilly.

Donanemab, produsert av Eli Lilly, fungerer på samme måte som Leqembi (lecanemab) - utviklet av selskapene Eisai og Biogen - som skapte overskrifter over hele verden da det ble bevist at det bremser sykdommen. I dag finnes det ingen medisiner på det norske markedet som bremser utviklingen av Alzheimers sykdom. Leqembi er godkjent av FDA og er for tiden under vurdering av EMA - den europeiske legemiddelmyndigheten, og vil trolig bli det første legemidlet i denne klasse som kan tas i bruk av norske pasienter. Det kan skje allerede tidlig i 2014.

Legemidlet Leqembi er den andre lovende medisinen mot Alzheimers. Det er godkjent i USA, men foreløpig ikke i Europa.

Selv om disse medikamentene er ekstremt lovende, er de ikke kurer eller risikofrie behandlinger.

Nesten en tredjedel av studiedeltakerne i donanemab-forsøket fikk bivirkninger i form av lett hjerneødem - unormalt mye væske i hjernevevet og mikroblødninger. For de fleste løste dette seg uten å forårsake symptomer. Imidlertid døde to studiedetakere, og muligens en tredje, som et resultat av hjerneødem.

En annet Alzheimer-medisin, kalt aducanumab, ble nylig avvist av europeiske legemiddelmyndigheter på grunn av sikkerhetsbekymringer og mangel på bevis for at det var effektivt nok for pasienter.

I donanemab-forsøket undersøkte forskere 1,736 personer i alderen 60 til 85 med tidlig stadium Alzheimer.

Halvparten av dem mottok en månedlig infusjon av behandlingen og den andre halvdelen fikk placebo i 18 måneder.

Leqembi koster om lag $27,500 (275 000 kroner) årlig i USA, der den er godkjent. Det er ikke klart hvor mye donanemab vil koste og hvor lang tid det kan ta å få godkjenning i Europa.

Eli LIlly opplyser at en søknad om godkennning ble sendt inn i forrige kvartal og at en konklusjon forventes innen utgangen av året. Innsendinger til andre globale regulatorer som EMA pågår for øyeblikket og de fleste vil være innsendt innen utgangen av året.

En FDA-godkjenning vil gi støtet til en konkurranse mellom Lilly og Eisai og Biogen.

Powered by Labrador CMS