Været viste seg fra sin aller beste side under fjorårets Arendalsuke. Her med utsikt over Pollen

Prioritering og industribygging på dagsorden under Arendalsuka

Den politiske festivalen Arendalsuka går i år av stabelen 14. — 18. august og helseindustrien, helseregionene og pasientorganisasjonene skal gjennomføre mange arrangementer. Her er noen smakebiter av det du bør få med deg.

Publisert Sist oppdatert

I fjor fikk helseindustrien kritikk for at mange av møtene ble holdt på samme tid og ofte hadde overlappende temaer. I år ser det ut til at kritikken blir tatt til følge. Flere av legemiddelselskapene har nå gått sammen under LMI-paraplyen og gjennomfører flere felles-arrangementer. LMI er bransjeforeningen for legemiddelindustrien.

Prioriteringer på dagsorden

Hvordan skal samfunnet få råd til å tilby alle de kostbare og livsviktige legemidlene som kommer på markedet til den norske befolkningen? Det er et viktig spørsmål som et møte i regi av de fire helseregionene tar opp tirsdag 15. august.

Da må det tøffe og vanskelige prioriteringer til. Dilemmaene er mange. Du får høre fra de som tar de vanskelige beslutningene og prioriteringene og fra de som blir rammet av dette - pasientene og legene. Her kommer blant annet Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst og ny leder av Beslutningsforum, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) ved generalsekretær Lilly Ann Elvestad , Legemiddelindustrien (LMI), Statens legemiddelverk (SLV) og ikke minst onkolog Åslaug Helland.

Kreftforeningen, FFO og LMI har et møte med samme grunntema. Det har fått navnet Venterommet - Hvorfor må vi vente på livsviktig behandling? Arrangørene setter seg fore å forklare hvorfor ventetiden på noen nye behandlinger tar så lang tid. Vi vil få perspektivene til pasienter, klinikere, myndigheter, legemiddelindustrien og politikere.

Blårespt

De som også har lyst til å få med seg en debatt om blåresptordningen må skynde seg over til møtet Folkehelse på anbud som arrangeres av AstraZeneca, Novartis, Boehringer Ingelheim, Bayer og LMI. Blåresepten er en av bærepilarene i velferdsstaten og nå kan det bli store endringer, tror arrangørene. Bakgrunnen er at Regjeringen mener at blåreseptanbudet på avanserte kolesterolsenkere var så vellykket at de vil gjøre det samme med flere andre legemiddelgrupper.

Dersom det skjer, kommer norske pasienter stort sett til å kun få tilgang til ett legemiddel blant en hel gruppe av legemidler som inngår i hvert anbud. Det kan få store konsekvenser for legene, som mister deler av verktøykassen sin, for beredskapen, og for pasienter som ikke får individuelt tilpasset behandling, mener arrangørene. Det er duket for en debatt med høy temperatur når blant andre statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Ole Henrik Krat Bjørkholt fra Arbeiderpartiet og 2. nestleder i FrP, Terje Søviknes entrer scenen.

Stor norsk helsenæring?

Regjeringen sier de vil øke norsk eksport utenom olje og gass med ikke mindre enn 50 prosent innen 2030 og vil at helsenæringen skal spille en viktig rolle for å nå dette målet. Regjeringen har nylig valgt ut helsenæringen som prioritert sektor for det som kalles "Nasjonal eksportfremmesatsing”, et nyord som forhåpentligvis med tiden blir fylt med konkret innhold.

Den norske staten bruker allerede 11 milliarder FOU-kroner årlig for å bygge en større helseindustri, og Inven2 og RadForsk ønsker å gi råd til hvordan pengene kan brukes best mulig til å etablere flere oppstartsbedrifter, til å flytte fram selskapene i utviklingsfase eller sikre norsk eierskap av selskaper like før inntektene forhåpentligvis strømmer inn.

På tirsdag arrangerer de møtet Hvordan bygge helseindustri i Norge - anbefalinger fra de som har gjort det før. Her får tilhørere og politikere råd fra Kari Krogstad. adm.dir Medistim, Cathrine Thomassen som er adm.dir GE Healthcare. GE Healthtcare er et selskap som eksporterer for 10 milliarder årlig og står dermed for halvparten av Norges helseeksport. Vi får også møte Kjetil Hestdal, CEO i SERCA Pharmaceuticals og Thomas Ramdahl som ledet Algeta i mange år frem til de ble kjøpt opp av Bayer i 2014.

Onsdag følger RADFORSK Investeringsstiftelse, LMI, Janssen, Novartis og Norway Health Tech opp med et møte med temaet Er det å investere i helsenæring medisinen Helse-Norge trenger?

Her er andre møter som vi også gleder oss til:

Migrene og samfunnsmessige gevinster av bedre hodepineomsorg

Hvor er hensynet til de pårørende i prioriteringsdebatten

Samfunnskostnader ved MS i Norge

Fremtidens helsetjenester: Utgift eller investering

Powered by Labrador CMS