Professor: – Gentesting er avgjørende for å utvikle ny behandling, men ikke glem at livmorhalskreft kan forebygges

(Barcelona) – Livmorhalskreft er en sykdom som kan forebygges. Selv om forskningsfremskritt øker behandlingsmulighetene for kvinner som blir diagnostisert, er det viktig å stoppe sykdommen før den rammer.

Publisert

Det forteller professor Camilla Krakestad til HealthTalk rett etter hun holdt foredraget “Molecular profiling and pathology of cervical cancer patients: "Are HPV negative tumors a different entity?" på kreftkongressen ESMO Gynaecological Cancers i Barcelona.

Store muligheter for ny behandling

Hun leder Bergen forskningsgruppe for gynekologisk kreft som holder til på Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus. – Gruppen består av 15 personer, men vi har også et veldig tett samarbeide med forskningsgruppen til radiologiprofessor Ingfrid Haldorsen som leder en like stor forskningsgruppe.

– Det er store muligheter til å utvikle ny behandling av livmorhalskreft og det jobber min forskningsgruppe med, men det aller viktigste er jo at man følger Livmorhalsprogrammet og tar vaksine mot HPV. I Norge er vi så heldige at også gutter er inkludert i vaksineprogrammet, forteller Krakstad.

Livmorhalskreft er den nest største kreftformen blant kvinner. I følge Kreftregisteret fikk 345 kvinner i Norge livmorhalskreft i 2021. 79 kvinner døde. Årsaken til kreft i livmorhals er i over 99 prosent av tilfellene langvarig infeksjon med HPV (Humant Papillomavirus). Kreftformen opptrer hyppigst i 30- og 40-årsalderen, men kan forebygges med screening og vaksine.

Gensekvenering og organoider

Livmorhalsprogrammet har vært basert på primær cytologisk vurdering av celleprøver fra livmorhalsen. Forskningsgruppen til Camilla Krakstad gjør molekylær profilering på disse celleprøvene og fra celleprøver fra pasienter som tas under en operasjon.

– Gentesting av disse kreftprøvene er helt avgjørende for å bedre forstå det som skjer i utvikling av kreft og i kreftprogresjonen. De siste årene har vi tatt i bruk celleprøvene for å lage organoider - små tredimensjonale vevskulturer som er minimodeller for kreftsvulster. Dette gjør at vi kan bidra med å utvikle ny innsikt og ny behandling, forteller hun.

Powered by Labrador CMS