AstraZeneca går for videre vekst med en svulmende forskningsportefølje.

AstraZeneca vokser med nye legemidler

Sterke tall for 2022 og en rikholdig forskningsportefølje gjør at den svensk-britiske legemiddelgiganten er på god vei til å levere bransjeledende vekst.

Publisert Sist oppdatert

Konsernsjefen Pascal Soriot sa at han tror på fortsatt vekst innen diagnoseområdene kreft, metabolske sykdommer og sjeldne diagnoser da han torsdag la frem regnskapet for 2022.

Samlet omsetning for alle terapiområder økte med 25 prosent til 44 351 milliarder dollar. Overskuddet var på 30 prosent, som er en vekst på fire prosent.

Sterk på kreft

Soriot sa at firmaet planlegger å lansere minst 15 nye medisiner dette tiåret, og at selskapet forventer å starte minst tretti nye kliniske senfasestudier i 2023. Han nevnte spesielt disse kreftlegemidlene som lovende:

  • Camizestrant

  • Datopotamab deruxtecan

  • Volrustomig

AstraZeneca har klart å få på markedet fire store kreftmedisiner som til sammen kan notere seg for nesten 13 milliarder dollar i omsetning. Et femte medikament, brystkreftlegemidlet Enhertu, forventes snart å slutte seg til dette firkløveret ledet an av resultater fra kliniske studier som kan endre hvordan onkologer klassifiserer og behandler brystkreft. Enhertu ble utviklet av Daiichi Sankyo og lisensiert av AstraZeneca.

Kreftbehandlinger utgjør nå 35 prosent av AstraZenecas virksomhet, sammenlignet med 11 prosent i 2014.

Oppkjøpet av Alexion Pharmaceuticals for to år siden har også vist seg å være gullkantet. Avtalen til en verdi på 39 milliarder dollar, gjorde at AstraZeneca fikk inn en rekke medisiner for sjeldne sykdommer, inkludert de Soliris og Ultomiris, som til sammen genererte nesten 6 milliarder dollar i inntekter i fjor.

– Vi går inn i 2023 med trygghet at vi er er godt på vei til å levere bransjeledende vekst for 2025, men også frem mot 2030, sa Soriot på en pressekonferanse.

– Selskapets pipeline - forskningsportefølje - har fått tilvekst av flere legemidler med et inntektspotensial på 1 milliard dollar i året. Dersom det klarer å få disse godkjent av regulatoriske myndigheter kan selskapet opprettholde en bransjeledende veksttakt i noen år fremover, sa Steve Clayton, fondsforvalter for Hargreaves Lansdown i en kommentar til Reuter. – Men pipelines er kjent for å lekke, så det er opp til AstraZeneca å bevise, la han til.

– 2022 var et år preget av fortsatt sterke resultater for virksomheten og implementeringen av vår langsiktige vekststrategi. Vi har gjort gode fremskritt i vår forskningsportefølje med rekordhøye 34 godkjenninger i store markeder, og vi starter nye senfasestudier av legemidler med stort potensial, som camizestrant, datopotamab deruxtecan og volrustomig, sier Soriot som er optimistisk med tanke på fremtiden.

– I 2023 forventer vi å se nok et år med tosifret inntektsvekst til konstante valutakurser, med unntak for våre covid-19-medisiner. Vi vil fortsette å investere i vår forskningsportefølje og på nylanserte produkter samtidig som vi fortsetter å forbedre lønnsomheten. Vi planlegger å sette i gang mer enn 30 fase 3-studier i år, hvorav 10 har potensial til å levere toppårssalg på over én milliard dollar.

Aksjene i AstraZeneca har steget nesten 30 prosent i 2022 og steg med 5 prosent torsdag.

Powered by Labrador CMS