Podcast:

Moderna tar sjansen på Norden - Marianne og Mattias skal lede satsingen

Norske Marianne Arnemo og svenske Mattias Bankel er to av lederskikkelsene som skal styrke Modernas posisjon i de nordiske landene. I vår siste podcast-episode forteller de om selskapets planer fremover, både i Norden og globalt.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år var HealthTalk først ute med nyheten om at Marianne Arnemo ble den første ansatte i Moderna Norge, som deres nye medisinske direktør. Farmasøyten kommer fra legemiddelselskapet Sanofi Norge, der hun har jobbet med vaksiner i en årrekke.

Denne uken gjestet Arnemo HealthTalk-podcasten sammen med svenske Mattias Bankel, en pharma-veteran som nå har fått det fulle ansvaret for Moderna Sverige og det midlertidige ansvaret for hele Norden-satsingen.

Oppskriften på et protein

Basisen for hele Modernas virksomhet er deres mRNA-plattformteknologi. Arnemo forklarer teknologien på denne måten:

– mRNA er den genetiske koden for proteiner. Så når vi gir en mRNA-vaksine, så gir vi egentlig oppskriften på et protein som våre celler i kroppen skal lage. Hvis man da for eksempel har en vaksine mot covid-19, så gir man da koden til et protein fra viruset. Da vil våre celler lage det proteinet, og man vil få immunrespons og antistoffer for beskyttelse mot det viruset, sa Arnemo under podcast-innspillingen.

For veldig mange ble mRNA-teknologien for alvor kjent under covid-19-pandemien, men Arnemo understreker at dette ikke er en ny teknologi.

– Moderna har investert tungt i mRNA-teknologien helt siden starten i 2010. Den første kliniske studien ble gjennomført allerede i 2015, på noe helt annet enn covid-19.

Alt handler om plattformen

Før pandemien var Moderna et selskap med 600 ansatte. I dag nærmer selskapet seg 4000 ansatte globalt, med store planer om å ansette rundt 2000 nye ansatte innen slutten av 2023.

– Gjennom pandemien fikk vi vist at denne teknologien fungerer, og vi anvender nå samme teknologi på andre sykdoms- og terapiområder. «Its all about the platform», som vi pleier å si i Moderna. Alle våre legemidler og vaksiner er basert på denne plattformen. mRNA kan ses på som en programvare der det gis en oppskrift, og så lager våre celler det proteinet man ønsker, forklarer Arnemo.

Vaksinetradisjon og forskningskultur

Med kraftig vekst i selskapet har behovet for geografisk ekspansjon blitt stort, og på starten av året ble det klart at Moderna nå satser på utvidelse i minst seks europeiske land, inkludert de skandinaviske landene Norge, Sverige og Danmark.

Bankel, som leder Norden-satsingen, mener det er klare årsaker til at det nettopp er de nordiske landene som nå får egne Moderna-kontorer.

– Det ene er den sterke vaksinetradisjonene vi har i Norden, med en vaksineteknisk grad (vaksinedekning red.anm.) på ofte over 70 prosent når vi snakker om influensa, som er mye høyere enn i mange andre land.

En annen grunn er ifølge Bankel den sterke forskningskulturen og infrastrukturen som finnes i de nordiske landene.

– Dette gjør disse landene attraktive for selskaper som Moderna, som er ekstremt «high tech», og som gjør ting veldig annerledes enn mange andre selskaper.

Lurer du på hvordan Moderna arbeider annerledes enn andre legemiddelselskap? Se hele videopodcasten øverst i saken, eller lytt til podcasten der du hører på podcast.

Powered by Labrador CMS