– Samarbeidet mellom legemiddelindustrien og det offentlige helsevesenet er svært viktig for norske pasienter, helsetjenesten og samfunnet, sier seniorrådgiver Ramona Malanie Eichenberger i LMI.

Legemiddelselskapene brukte 159 millioner kroner på forskning - men annen pengebruk økte mest

Medlemsselskapene til Legemiddelindustrien (LMI) brukte 159 millioner kroner på forskning og utvikling i 2022 . Men det er andre betalinger til helsepersonell, helseforetak og pasientorganisasjoner som øker mest.

Publisert Sist oppdatert

Hver sommer de siste åtte årene har LMI, bransjeorganisasjonen for legemiddelselskaper i Norge, offentliggjort selskapenes verdioverføringer til helsepersonell, helseforetak og pasient- og brukerorganisasjoner.

I fjor brukte selskapene 159 millioner kroner på forskning og utvikling. Dette er en økning på 20 millioner kroner fra 2021 , og er en vekst på 14 prosent.

Legemiddelselskapene skiller i sine rapporter på utgifter brukt på forskning og utvikling (FoU/R&D) og andre verdioverføringer. Dette er ifølge rapportene fra selskapet i hovedsak snakk om betaling for oppdrag (fees) og relaterte utgifter. Men majoriteten av selskapene oppgir kun totalsummen, og ikke de konkrete beløpene for andre verdioverføringer til helsepersonell, helseorganisasjoner og pasient- og brukerorganisasjoner.

Økte med over 40 prosent

På spørsmål fra HealthTalk oppgir LMI at deres medlemsselskaper i 2022 brukte 82,6 millioner kroner på verdioverføringer til helsepersonell, helseforetak og pasient- og brukerorganisasjoner. Det er en økning på 42 prosent fra 2021, da selskapene brukte 58,1 millioner kroner.

– Hvorfor er den prosentvise økningen så mye større på verdioverføringer til helsepersonell og helseorganisasjoner enn på forskning og utvikling?

– Her må du nesten høre med de enkelte firmaene hvorfor dette har økt. En mulig årsak kan være økt aktivitet etter covid, skriver seniorrådgiver Ramona Melanie Eichenberger i LMI i en e-post til HealthTalk.

Håper på mer åpenhet

– I rapportene fra legemiddelselskapene er pengebruken på forskning og utvikling lett tilgjengelig med totalsum på bruk, men uten detaljerte opplysninger. Når det gjelder verdioverføringene til helsepersonell og pasientorganisasjoner /helseforetak, ligger det detaljerte opplysninger, men ingen totalsum. Hva er årsaken til denne forskjellen?

– Samarbeidet mellom legemiddelindustrien og det offentlige helsevesenet er svært viktig for norske pasienter, helsetjenesten og samfunnet. Industrien og helsevesenet er avhengig av hverandre, og samarbeidet fører til nye legemidler, og et bedre helsevesen. Viktige medisinske fremskritt gjøres hele tiden, og stadig flere nye legemidler kommer på markedet og blir tilgjengelig for norske pasienter, skriver seniorrådgiveren.

Videre skriver hun at samhandling mellom industri og helsepersonell er et viktig verktøy både for utvikling og effektiv bruk av nye legemidler, utveksling av informasjon om hvordan nye legemidler passer inn i pasientforløpet og for å forme fremtidens kliniske forskning.

– Samarbeidet mellom helsepersonell og legemiddelindustrien er allerede strengt regulert, men vi i industrien håper at mer åpenhet og transparens rundt samarbeidet vil være med på å bygge forståelse og tillit i befolkningen. For mer konkrete svar på enkelttall må firmaene kontaktes direkte.

– Er dere enig i at selskapene selv kunne lagt ved totalsummene i sine rapporter, og burde dette gjøres ved fremtidige rapporter om verdioverføringer fra industrien?

– Dette er et europeisk system, og selskapene følger European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) sine krav til rapportering, svarer Eichenberger.

Powered by Labrador CMS