MSD kjøper oppstartsselskapet EyeBio i en avtale som kan være verdt opptil 3 milliarder dollar eller 30 milliarder kroner.

MSD kjøper EyeBio for å styrke pipelinen

MSD kjøper EyeBio, et oppstartsselskap innen behandling øyesykdommer, i en avtale som kan være verdt opptil  30 milliarder kroner. Oppkjøpet er en del av MSDs strategi for å diversifisere sin pipeline.

Publisert

Immunterapien Keytruda er en kjempesuksess for MSD. Med 25 milliarder dollar i globalt salg i 2023 og en forventning om 30 milliarder i år, står Keytruda for omtrent 40 prosent av MSDs totale inntekter. Men Keytruda begynner å miste patentbeskyttelsen dette tiåret i 2028 og selskapet jobber intenst for å utvikle og kjøpe legemidler som kan bidra til å fylle tomrommet etter Keytruda. I fjor kjøpte selskapet autoimmune legemiddelprodusenten Prometheus Biosciences for 10,8 milliarder dollar, og i 2021 kjøpte de Acceleron Pharma for 11 milliarder dollar, og sikret seg en viktig medisin for en sykdom kalt pulmonal arteriell hypertensjon.

Gjennom avtalen med Eye Bio vil MSD via et datterselskap, betale 1,3 milliarder dollar umiddelbart, med ytterligere 1,7 milliarder dollar avhengig av oppnåelse av visse regulatoriske og kommersielle mål, forteller Wall Street Journal som skrev om dette oppkjøpet først. 

Netthinnesykdom

EyeBio har utviklet en medisin kalt restoret for en rekke netthinnesykdommer, inkludert aldersrelatert makuladegenerasjon og diabetisk makulaødem. Roche med Vabysmo og Bayer med Eylea har allerede har et godt grep om dette markedet der begge legemidlene oppnår blockbuster-salg. 

EyeBio presenterte data i februar fra en fase 1/2-studie av restoret for begge sykdommene. MSD uttalte da at de planlegger å flytte restoret inn i en pivotal studie for diabetisk makulaødem senere i år.

Marked i vekst

Medisiner for øyesykdommer, spesielt for makuladegenerasjon, er et voksende marked. I fjor kjøpte det japanske legemiddelselskapet Astellas øyemedisinutvikleren Iveric Bio for 5,9 milliarder dollar, og sikret seg en nå godkjent medisin for en vanlig type synstap kalt geografisk atrofi. 

– EyeBio-teamet har lykkes med å samle en pipeline av nye kandidater med potensial til å tilby nye behandlingsalternativer for pasienter med netthinnesykdom, sier EyeBio sin CEO David Guyer i en uttalelse. – Som et datterselskap av MSD vil EyeBio kunne utnytte de ressursene og infrastrukturen som trengs for å støtte den kliniske, regulatoriske og kommersielle utviklingen av disse kandidatene og hjelpe med å bringe dem til pasienter over hele verden.

Selskapet, som ble etablert i 2022 med en Serie A-finansieringsrunde delvis finansiert av MSDs venture-arm, har operasjoner i USA og Storbritannia.

Powered by Labrador CMS