Administrerende direktør i Ultimovacs Carlos de Sousa gikk i dag ut med nyheten at NIPU-studiens hovedutprøver Åslaug Helland skal presentere overlevelsesdata på ESMO-kongressen i slutten av oktober. Det var nok til å sende børskursen opp 24 prosent.

Ultimovacs kraftig opp på børsen etter nyhet om kreftstudie

De første dataene fra NIPU-studien blir lagt frem på en muntlig presentasjon under den europeiske kreftkongressen ESMO i Madrid i slutten av oktober. Torsdag morgen har aksjen styrket seg 24 prosent siden i går. 

Publisert Sist oppdatert

NIPU-studien undersøker effekt og sikkerhet av kreftvaksinen UV1 i kombinasjon med immunterapiene Yervoy (ipilimumab) og Opdivo (nivolumab) i pasienter med mesoteliom. Mesoteliom er også kalt brysthinnekreft. 

Det er studiens hovedutprøver, OUS-overlege og UiO-professor Åslaug Helland, som presenterer resultatene i et møte på kongressen. Presentasjonen har tittelen “Første overlevelsesdata fra NIPU-studien; En randomisert, åpen, fase II-studie som evaluerer nivolumab og ipilimumab kombinert med UV1-vaksinasjon som andrelinjebehandling hos pasienter med malignt mesoteliom.” 

Det at ESMO-kongressens ledelse har besluttet at Helland får presentere studien i et møte og ikke bare i form av en poster, og mens børsen er stengt (lørdag 21. oktober klokken 15.15) gir en pekepinn på at dataene er positive. Det har tydeligvis markedet fått med seg.

NIPU-studien er en forsker -initiert fase 2-studie sponset av Oslo Universitetssykehus med støtte fra Bristol-Myers Squibb og Ultimovacs.

Så langt har biotekselskapet strengt tatt kun presentert data fra fase 1-studier. Markedet har vurdert dem som lovende. Men risikoen i biotekmarkedet er høy og behovet for finansiering stort, og biotekinvestorer er for tiden ekstra nervøse og risikoaverse. Det fikk Ultimovacs smertelig erfare da selskapet kvelden 7. juni børsmeldte at NIPU-studien ikke nådde effektmålet knyttet til progresjonsfri overlevelse. Investorene svarte med å sende Ultimovacs-aksjen ned 40 prosent i åpningsminuttene, selv om aksjen korrigerte seg litt opp utover formiddagen.  

En tilleggsanalyse foretatt ved sykehusene der pasientene fikk behandling, viste en statistisk signifikant positiv effekt av UV1-vaksinen. Dataene viste også en lovende positiv trend til forbedring i totaloverlevelse i UV1-gruppen. På ESMO vil vi få vite faciten; om UV1 øker totaloverlevelsen for pasientene. 

Men ESMO-nyheten som kom i går har allerede aksjen hentet in mye av det den tapte i sommer, men potensialet er selvsagt større. Ledelsen i Ultimovacs, de største eierne og aksjemarkedet vil følge denne presentasjonen med argusøyne. Dersom dataene virkelig viser seg å være positive kan det sende børskursen opp til nye nivåer. 

Det er også ventet at Ultimovacs vil presentere data fra to andre studier i løpet av 2024; 

  • INITIUM-studien som undersøker effekt og sikkerhet av UV1 i kombinasjon med Opdivo og Yervoy på nydiagnostiserte pasienter med føflekkreft med spredning. Selskapet forventer å presentere data en gang i første halvdel av 2024. Denne studien regnes som langt viktigere enn NIPU-studien. Det skyldes at studien er selskapets egen og at  melanom er en av de største kreftdiagnosene, mens brysthinnekreft er en liten diagnose. 

  • FOCUS-studien som undersøker effekt og sikkerhet av UV1 i kombinasjon med immunterapien Keytruda (pembrolizumab) på pasienter med hode- og halskreft med spredning. Data vil trolig bli presentert i andre halvdel 2024. Dette er en forskerinitiert studie og diagnosen er forholdsvis liten. 

Den desidert største aksjonæren i Ultimovacs er Bjørn Rune Gjelsten. Gjennom Gjelsten Holding AS sitter han på 18,9 prosent av aksjene i selskapet. Men også Canica - som er Stein Erik Hagens familieeide investeringsselskap - er godt lastet med Ultimovacs-aksjer. Jonas Einarsson fra Radforsk er styreleder i Ultimovacs og Radforsk Investeringsstiftelse sitter på over 4 prosent av aksjene. Også Folketrygdfondet og Inven2 sitter på tunge eierposisjoner.

Powered by Labrador CMS