FORVENTER TILTAK: Overlege Sigurd Hortemo i DMP mener Novo Nordisk må prioritere produksjon av produktene med semaglutid som er tilpasset behandling av diabetes type 2.

Ozempic-mangel koster staten dyrt - DMP ber Novo Nordisk «ta sitt samfunnsansvar»

Utenlandske pakninger av diabetesmedisinen Ozempic kostet Folketrygden flere hundre millioner kroner i 2023. Nå ber Direktoratet for medisinske produkter Novo Nordisk prioritere produksjon av semaglutid-produkter for diabetespasienter.

Publisert Sist oppdatert

Les svaret fra Novo Nordisk om DMP-uttalelsene her.

2023 var preget av en omfattende mangelsituasjon på diabetesmedisinen Ozempic fra Novo Nordisk, som bruker virkestoffet semaglutid. Mangelsituasjonen, som fortsatt er gjeldende i hele Europa, kommer av en ekstraordinær etterspørsel etter medisinen. 

Slankebehov til bry for diabetespasienter

Årsaken er at diabetesmedisinen også brukes såkalt «off label» som slankemedisin. Til tross for at selskapet Novo Nordisk også har en egen godkjent slankeversjon av semaglutid ved navn Wegovy, har bruken av Ozempic for vektreduksjon eksplodert, og hvite resepter på Ozempic utgjorde om lag 12 prosent av omsetningen i 2023. 

Mangelsituasjonene og stor grad av feilforskrivning av Ozempic har blant annet ført til at norske diabetespasienter sliter med å få tak i den viktige diabetesmedisinen. Derfor kommer Direktoratet for medisinske produkter (DMP) med en klar oppfordring til norske leger om å kun forskrive Ozempic til diabetespasienter, i tillegg til å oppfordre apotek til å kun levere ut legemidlet for fire uker av gangen.

En nylig Helfo-kontroll av norske fastlegers forskrivning av Ozempic viste at refusjonskriteriene i stor grad ikke følges. Det er beregnet at denne feilforskrivningen utgjorde omtrent 350 millioner kroner i 2023. 

Men DMP kommer også med et stikk til selskapet Novo Nordisk, som markedsfører både diabetesmedisinen Ozempic og slankemedisinen Wegovy, begge med virkestoffet semaglutid.

– Samtidig forventer vi at Novo Nordisk tar sitt samfunnsansvar og prioriterer produksjonen av semaglutid-produkter til diabetespasienter. Det er ikke mangel på Wegovy som også inneholder semaglutid, skriver DMP i sin nettpublikasjon «Nytt om legemidler». 

Uttalelsen kom opprinnelig fra DMP-overlege Sigurd Hortemo i februar. 

Høy pris

Prisen på norske pakninger av legemidler, inkludert Ozempic, reguleres av DMP. Men disse regulerte prisene gjelder ikke når apotek og grossister må importere pakninger fra utlandet. Når norske pasienter får utenlandske pakninger på blå resept, er det Folketrygden som må betale regningen.

Og regningen har nå blitt høy. Ifølge DMP kan utenlandske pakninger av Ozempic ha en utsalgspris som er mellom tre til syv ganger høyere enn prisen på norske pakninger. Dette skal ha kostet Folketrygden flere hundre millioner kroner i 2023. 

DMP peker også på at det finnes alternativer til både Wegovy for vektreduksjon og Ozempic mot diabetes. Blant annet peker de på at pasienter med sykelig ovevrekt kan få individuell stønad til behandling med Xenical (orlistat) og Mysimba (bupropion og naltrekson). Alle slankemedisinene fra Novo Nordisk, inkludert Saxenda og Wegovy, må nemlig betales fullt ut av pasientene selv. 

DMP viser også til at diabetespasienter som erstatning for GLP-1-analoger som Ozempic kan benytte seg av såkalte SGLT2-hemmere, som dapagliflozin og empagliflozin.

Powered by Labrador CMS