SANNSYNLIG SAMMENHENG: Det er sannsynlig at mangelen på diabetesmedisinen skyldes at en del får legemiddelet skrevet ut som slankemedisin, ifølge overlege i Legemiddelverket Ingrid Aas. Foto: Caroline Roka
SANNSYNLIG SAMMENHENG: Det er sannsynlig at mangelen på diabetesmedisinen skyldes at en del får legemiddelet skrevet ut som slankemedisin, ifølge overlege i Legemiddelverket Ingrid Aas. Foto: Caroline Roka

Mangel på diabetesmedisin kan skyldes at den brukes som slankemiddel

Mangelen på diabetesmedisinen Ozembic kan skyldes at den blir skrevet ut på blå resept til folk som vil slanke seg, melder NTB. Legemiddelverket tror at det er en sammenheng og undersøker nå dette.

Publisert

HealthTalk publiserte onsdag en artikkel om delvis mangel på diabeteslegemiddelet Ozempic i Norge og store deler av Europa. Ozempic er et legemiddel til behandling av voksne med utilstrekkelig kontrollert diabetes mellitus type 2.

Legemiddelverket opplyser at salget har tre- til firedoblet seg siden i fjor, melder TV 2. De fleste får legemiddelet for behandling av diabetes type 2 og på blå resept. Samtidig er mer enn 20 prosent av salget nå på hvit resept, der pasienten betaler alt selv.

– Det er rimelig å tro at dette er pasienter som får legemiddelet foreskrevet som slankemedisin, sier overlege i Legemiddelverket Ingrid Aas til TV 2.

Ifølge Aftenposten har Helse- og omsorgsdepartementet bedt Legemiddelverket gå gjennom de økonomiske konsekvensene og finne ut om legene skriver ut medisinen i strid med reglene. Blant annet ønsker de å finne ut om pasienter får denne og tilsvarende medisiner uten at de har rett til å få den dekket av staten.

– Vi har levert en rapport i forbindelse med oppdraget vi har fått i tildelingsbrevet fra Helse- og omsorgsdepartementet. Vi kan ikke si noe om utfallet ettersom saken er til behandling i departementet, sier overlege Ingrid Aas ved Legemiddelverket til avisen.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at rapporten er til behandling og vil bli fulgt opp.

Det finnes heldigvis alternative medikamenter for diabetesrammede. Overlege Ingrid Aas uttalte følgende til HealthTalk på onsdag:

– Vi synes alltid det er uheldig når det blir mangelsituasjoner, både for pasienter og helsepersonell. Men denne mangelen på Ozempic er ikke kritisk for diabetespasienter. Det finnes andre GLP1-agonister og blodsukkersenkende legemidler som kan brukes i stedet.

Powered by Labrador CMS