ASCO 2023:

– Vi vet fra historien at mer enn halvparten av de med tidlige stadier av ikke-småcellet lungekreft som er kirurgisk fjernet vil oppleve tilbakefall. Dette understreker behovet for bedre behandling av denne pasintgruppen, sa professor Heather Wakelee da hun lørdag presenterte KEYNOTE-671-studien.

Keytruda før og etter kirurgi av lungekreft reduserer risiko for tilbakefall med 42 prosent

– Ved å flytte behandling med Keytruda til tidligere stadier av ikke-småcellet lungekreft, kan vi redusere risikoen for tilbakefall betydelig for disse pasientene. Det sa dr. Heather Wakelee da hun på lørdag presenterte fase 3-studien KEYNOTE-671 på møtet til American Society of Clinical Oncology i Chicago.

Publisert Sist oppdatert

I studien fikk pasientene immunterapien Keytruda pluss kjemoterapi før kirurger fjernet svulstene deres og fortsatt behandling med Keytruda som monoterapi etter kirurgi.

Wakelee som er studiens førsteforfatter og onkolog og professor i medisin ved Stanford Medicine og la til: – For å kunne starte behandling av tidlig lungekreft trenger vi mer screening av pasienter i risikosonen.

– Vi vet fra historien at mer enn halvparten av de med tidlige stadier av ikke-småcellet lungekreft som er kirurgisk fjernet vil oppleve tilbakefall, sier hun.

Å gi pasientene medisinen før og etter en operasjon - det onkologer kaller en perioperativ behandling er ment å svekke svulsten før den fjernes og hjelpe kroppen med å fjerne eventuelle kreftceller som er igjen.

Hvert år blir om lag 3500 diagnostisert med lungekreft i Norge og trenden er økende.

KEYNOTE-671 rekrutterte 786 personer med tidlige stadier (stadium II, IIIA eller IIIB) av den vanligste typen lungekreft: ikke-småcellet lungekreft. Alle fikk kjemoterapi før kirurgi, og halvparten fikk også Keytruda før og etter. Etter to år holdt 62,4% av de som fikk Keytruda kreften i sjakk, sammenlignet med 40,6% som fikk en placebo.

Wakelee fremhevet den statistisk signifikante forskjellen på 42% reduksjon i risikoen for krefttilbakefall, progresjon eller død - og nådde dermed en av studiens primære endepunkter som var hendelsesfri overlevelse. Patologiske responsrater var betydelig høyere med neoadjuvant pembrolizumab pluss kjemoterapi sammenlignet med neoadjuvant kjemoterapi alene.

Men studien klarte ikke å nå sitt andre primære endepunkt som var total overlevelse. I følge Waklee var dataene fremdeles umodne.

Etter to år var 80,9% av pasientene som fikk Keytruda fortsatt i live, sammenlignet med 77,6% av de som fikk en placebo. Denne forskjellen var ikke statistisk signifikant, men forskerne vil fortsette å følge pasienten og det er ventet at behandlingen vil vise til statistisk signifikant totaloverlevelse etter hvert som tiden går og flere av pasientene dør.

Resultatene ble samtidig publisert i New England Journal of Medicine.

Konkurranse

Perioperativ behandling er en tilnærming som flere selskaper tester for å bidra til å forhindre at kreften kommer tilbake. Det øker også salget av medisiner fordi behandlingsforløpet blir lengre.

AstraZeneca og Bristol Myers Squibb har testet sine egne sjekkpunkthemmere på pasienter med tidlig stadium ikke-småcellet lungekreft. I april presenterte AstraZeneca resultatene av sin perioperative studie, en fase 3-studie kalt AEGEAN. Pasienter som fikk immunterapien Imfinzi pluss kjemoterapi før kirurgi, etterfulgt av en annen runde med Imfinzi, oppnådde en 32% reduksjon i krefttilbakefall, progresjon, eller død.

I mars gikk Bristol Myers ut med data som viser at pasientene hadde en 32% reduksjon i risikoen for hendelsesfri overlevelse etter tre års oppfølging i sin fase 3-studie CheckMate-816 som testet Opdivo pluss kjemoterapi som neoadjuvant behandling, altså bare før operasjonen.

I Norge er Keytruda godkjent for å behandle 23 indikasjoner på 14 ulike tumorområder som spenner fra ikke-småcellet lungekreft til føflekkreft og brystkreft - hvorav fire godkjenninger innen behandling av lungekreft. Det har gjort Keytruda til Norges største legemiddel målt i omsetning. Ifølge analyseselskapet Farmastat solgte immunterapien for nesten 900 millioner kroner i 2022.

Powered by Labrador CMS