Overlege Anne Hege Aamodt

Migrene-nesespray er godkjent i USA: – Veldig effektiv behandling av migreneanfall

Det amerikanske legemiddelverket (FDA) godkjente fredag Pfizers nesespray for behandling av akutt migrene. – Dette er en veldig effektiv og hurtigvirkende behandling som er et alternativ til behandling med triptaner, sier nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt på Oslo universitetssykehus.

Publisert Sist oppdatert

Legemidlet heter Zavzpret og inneholder virkestoffet zavegepant.

– Zavegepant er den første CGRP-hemmeren i nesesprayform som har fått en markedsføringstillatelse, men legemidlet er foreløpig ikke godkjent i Europa, sier Aamodt. Etter en markedsføringsgodkjenning er det ventet at Pfizer vil søke om blå resept. Det går ofte ett år før Statens legemiddelverk fatter et refusjonsvedtak på slike søknader.

CGRP

Migrene er en nevrologisk sykdom som kjennetegnes av episodisk eller kronisk hodepine, ofte ledsaget av kvalme og ømfintlighet for lys og lyd. CGRP er ett av signalmolekylene som øker under migreneanfall, og er dermed et aktuelt angrepspunkt i behandlingen av migrene.

Det finnes tre CGRP-hemmere i sprøyteform som siden desember 2019 er tilgjengelig på blå resept etter individuell refusjon for norske pasienter med kronisk migrene. Det er såkalte monoklonale antistoffer Aimovig (erenumab), Ajovy (fremanezumab) og Emgality (galkanezumab), men disse brukes til forebyggende behandling av migrene.

Gepantene - som zavegepant tilhører - er en ny legemiddelklasse og virker også på CGRP, men er såkalte antagonister og ikke monoklonale antistoffer. Gepantene er, i motsetning til monoklonale antistoffer mot CGRP, egnet for peroral og nasal administrasjon.

Effektiv anfallsmedisin

– Alle pasienter som har migrene har behov for en effektiv anfallsmedisin. Triptaner er en gruppe legemidler som brukes til å behandle migreneanfall. Disse legemidlene kom på 90-tallet og finnes både som nesespray, tabletter, smeltetabletter og til injeksjon og hjelper to av tre med migrene, selv når anfallene er svært smertefulle. Virkningen kommer oftest raskt, sier Anne Hege Aamodt.

Eksempler på triptaner er Imigran (sumatriptan) Maxalt (rizatriptan) Zomig (zolmitriptan), Almogran (almotriptan), Relpax (eletriptan), Naramig (naratriptan).

Imigran er et triptan og kommer også som en nesespray.

Triptanene helper mange med migrene, men ikke alle.

– Vi må huske på at tre av 10 ikke får tilstrekkelig effekt av triptaner og at noen har intolerable bivirkninger. De skal heller ikke brukes av personer med enkelte hjerte- og karsykdommer. De skal heller ikke brukes mer en to ganger under ett og samme anfall. Derfor er det bra at det nå kommer et alternativ for disse pasientene. Den nye æraen med CGRP-hemmer inn i anfallsbehandling av migrene, er det viktigste som har skjedd innen akuttbehandling av migrene siden 90-tallet, sier Aamodt.

Les også: Så mye brukte staten på nye migrenemedisiner i 2022

Hurtigvirkende og varer lenge

I følge en fase 3-studie publisert i The Lancet Neurology ga Zavzpret effekt på migrenesymptomer etter bare 15 minutter og ga en lindring i opptil 48 timer etter den siste administrerte dosen. I følge studien var en 10 mg dose av legemidlet mer effektivt enn placebo for å lindre smerte og andre migrenesymptomer. – En behandling som virker raskt og lenge vil være viktig for mange siden migreneanfallene kan vare helt opp til 72 timer, sier hun.

Studiens primære endepunkt var smertefrihet (definert som en reduksjon av moderat eller alvorlig hodepine smerte til ingen hodepinesmerte) og frihet fra de mest plagsomme symptomene to timer etter dose (definert som fraværet av det selvidentifiserte mest plagsomme symptomet).

Pfizer fikk Zavzpret inn i sin portefølje etter at de i mai i fjor kjøpte biotekselskapet Biohaven for 11,6 milliarder dollar. Oppkjøpet ga også Pfizer kontroll over Nurtec (rimegepant) som er det største migrenelegemidlet på det amerikanske markedet. I Europa heter dette orale CGRP-legemidlet Vydyra. Det har fått markedsføringstillatelse, men det har foreløpig ikke blå resept.

Powered by Labrador CMS