VIL HA REVURDERING: Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen (t.v) og brystkreftlege Bjørn Naume mener myndighetene må gjøre en ny vurdering etter nei til medisinen Trodelvy.

Over én million kroner skiller norsk og svensk prisvurdering av brystkreftmedisin

Norske myndigheter mener brystkreftmedisinen Trodelvy koster 3,4 millioner kroner per vunnet leveår, og sier nei. Myndighetene i Sverige mener den koster 2,2 millioner kroner, og sier ja. Norsk brystkreftlege og Kreftforeningen ønsker ny vurdering for undergruppe av pasientene.

Publisert Sist oppdatert

Saken kort oppsummert:

  • Prisforskjell skaper reaksjoner: Norske myndigheter sier nei til brystkreftmedisinen Trodelvy fordi prisen per vunnet leveår vurderes som for høy. 

  • Ulik beregning: Norge mener medisinen koster 3,4 millioner kroner per vunnet leveår, mens Sverige beregner prisen til 2,2 millioner kroner, og har sagt ja til innføring.

  • Kritikk fra fagmiljøet: Kreftforeningen og norsk brystkreftlege er kritiske til at norske myndigheter ikke tok hensyn til viktige data fra en klinisk studie (EVER-studien), slik Sverige gjorde.

  • Ønsker ny vurdering: Fagmiljøet ber om ny vurdering spesielt for pasientgruppen som har størst nytte av behandlingen, men Bestillerforum har avvist dette.

  • Utdatert betalingsvilje: Norske myndigheters betalingsgrense for nye medisiner har stått stille siden 2015. Hadde den vært indeksjustert, ville flere pasienter potensielt fått tilgang til behandling.

Hvordan kan to sammenlignbare land ende opp med vidt forskjellige prisvurderinger av samme legemiddel? Det spørsmålet forundrer nå både norsk brystkreftlege og Kreftforeningen. 

1,2 millioner kroner per vunnet leveår skiller prisvurderingene norske og svenske myndigheter har gjort av brystkreftmedisinen Trodelvy (sacituzumab govitecan) mot såkalt HER2-negativ brystkreft. En klinisk studie som Norge valgte å utelate, har vært avgjørende for den store prisforskjellen - og for norsk nei og svensk ja.

Både Kreftforeningen og Naume, som er leder i Norsk Bryst Cancer Gruppe, ønsker nå en ny vurdering av legemidlet spesielt for én spesifikk undergruppe av pasientene. Men Bestillerforum sier prisen er for høy, og vil ikke gjøre ny vurdering.

Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

– Vi er særlig skuffet over at Bestillerforum ikke ville vurdere undergruppen av HR-positive, HER2-negative pasienter som ikke er HER2-lav. Dette er pasienter som ikke bare har størst effekt av behandlingen, de har også størst behov, da de per i dag ikke har andre alternativer enn kjemoterapi, sier en skuffet assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, til HealthTalk. 

Svensk ja - norsk nei

I Norge har Trodelvy vært godkjent for behandling av trippel-negativ brystkreft siden juni 2023. Beslutningsforum avviste imidlertid offentlig finansiering av behandling for HER2-negativ brystkreft i mai 2024, selv om en undergruppe av pasienter har vist spesielt god effekt i studier.

I Sverige har det nasjonale NT-rådet gitt Trodelvy sin sterkeste anbefaling. De begrunner dette med høy alvorlighetsgrad av sykdommen, få alternative behandlinger og klinisk relevant effekt. Svenske myndigheter har beregnet kostnaden per vunnet leveår (QALY/ICER, se faktaboks) til 2,2 millioner kroner. 

Hva betyr ICER og QALY?

ICER (Incremental Cost-Effectiveness Ratio)

  • ICER brukes for å sammenligne kostnadseffektiviteten mellom to behandlinger.

  • Viser hvor mye ekstra det koster å oppnå ett ekstra leveår med god helse sammenlignet med eksisterende behandling.

QALY (Quality-Adjusted Life Year)

  • QALY måler hvor mange ekstra leveår en behandling gir, justert for livskvaliteten i disse årene.

  • 1 QALY tilsvarer ett år med god helse.

  • Brukes for å avgjøre om helsegevinsten ved en behandling står i rimelig forhold til kostnaden.

Når myndighetene vurderer om en medisin skal tas i bruk, er ICER (kostnad per QALY) avgjørende for beslutningen.

Norge har beregnet kostnaden til 3,4 millioner kroner per vunnet leveår, selv om prisen på selve legemiddelet, ifølge HealthTalks opplysninger, er omtrent den samme i begge land.

Tok ikke med studie i vurderingen

Forklaringen på den store forskjellen ligger blant annet i at Sverige inkluderte data fra den asiatiske fase 3-studien EVER, mens norske myndigheter (DMP) valgte å utelukke disse. Bruk av EVER-dataene ville gitt betydelig lavere kostnadsberegninger også i Norge.

– Vi stusser over at svenskene tok hensyn til EVER-studien, mens man ikke ville se på den i Norge. Studien er gjort på relevante pasienter, og vi tenker at all relevant forskning bør tas med i vurderingen, sier Opdalshei i Kreftforeningen.

Bjørn Naume, overlege ved OUS og leder for Norsk brystkreftgruppe.

OUS-overlege Bjørn Naume, som også er leder i Norsk Bryst Cancer Gruppe, har i en skriftlig anmodning til Nye metoder bedt om en ny vurdering spesifikt for undergruppen som har best effekt av Trodelvy. Dette er som nevnt tidligere brystkreftpasienter med hormonreseptor (HR) positiv, HER2-negativ brystkreft, som enten ikke kan opereres eller der kreften har spredd seg.

Naume understreker at dette vil gi flere pasienter tilgang til effektiv behandling, og trekker spesielt frem EVER-studien.

«EVER-studien bekrefter resultatene fra den første studien, men tydeliggjør også effekten på totaloverlevelse», skriver Naume i anmodningen til Nye metoder.

Myndighetene: For høy pris

Beslutningsforum og Bestillerforum har imidlertid avvist en ny vurdering, med henvisning til at prisen fortsatt er for høy. 

«En ny metodevurdering for undergruppen vil ikke kunne endre gjeldende beslutning, gitt prisnivået leverandøren har valgt for Trodelvy», skriver Bestillerforum.

Etter det HealthTalk erfarer, tyder ingenting på at det blir nye prisforhandlinger mellom myndighetene og Gilead, selskapet som markedsfører Trodelvy.

En annen viktig forskjell mellom Sverige og Norge er at myndighetenes betalingsvillighet (IKER/ICER) for et kvalitetsjustert leveår (QALY) er lavere i Norge. Denne betalingsvilligheten har stått uendret siden Magnussen-trappen ble lansert i 2015, da maksgrensen ble satt til 825 000 kroner per QALY. Hadde beløpet vært indeksjustert, ville dagens nivå vært ca. 1.130.000 kroner.

Kreftforeningen mener Nye metoder bør gjøre en ny vurdering for undergrupper, slik at flere pasienter kan få den behandlingen de trenger.

– For å unngå å miste legitimitet, mener vi at Nye metoder må ta til vurdering de undergruppene som skiller seg ut. Det er i tråd med hva Nye metoder selv sier i forslaget til ny unntaksordning etter nei. Dette vil øke sannsynligheten for at flere pasienter får forsvarlig helsehjelp etter en individuell vurdering, sier Opdalshei i Kreftforeningen.

Effekt og sikkerhet av Trodelvy er evaluert i to randomiserte fase 3-studier: TROPiCS-02 og EVER-studien. Begge studiene viste signifikant forbedret totaloverlevelse (27 prosent) sammenlignet med standard cellegiftbehandling. En meta-analyse av begge studiene viste en median totaloverlevelse på 15,4 måneder med Trodelvy mot 11,5 måneder med standard behandling, som er cellegift. Men Norge sa nei til å bruke EVER-studien i sin vurdering.

Powered by Labrador CMS