REKORD: Det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk omsatte i 2022 for i 260 milliarder kroner. Det er 26 prosent mer enn foregående år. Overskuddet ble 81,5 milliarder som er en vekst på 29 prosent.

Dansk gigant med rekordoverskudd

Novo Nordisk omsatte for 260 milliarder kroner i 2022, og fikk et overskud på 81,5 milliarder.

Publisert Sist oppdatert

Det danske legemiddelselskapet omsatte for 260 milliarder norske kroner i 2022, som er 26 prosent mer enn foregående år. Overskuddet ble 81,5 milliarder som er en vekst på 29 prosent. Det viser årsregnskapet som ble offentliggjort onsdag.

Lars Fruergaard Jørgensen som er toppsjefen i Novo Nordisk, er meget tilfreds med den høye veksten, sier han i regnskapet.

Vekst i fedmebehandling

– Vi er veldig fornøyd med den tosifrede salgsveksten i 2022 drevet av våre innovative diabetes- og fedmebehandlinger. Mer enn 36 millioner mennesker som lever med diabetes drar nå nytte av behandlingene våre. – Vi fortsetter fremskrittene med våre strategiske ambisjoner, og i 2023 vil vi fortsette vårt fokus på sterk kommersiell gjennomføring samt gå videre med våre betydelige investeringer i utvidelse av produksjonskapasitet, sier han.

Det er salget av diabetes- og fedmelegemidler som driver rekordveksten.

Salget innen diabetes og fedme økte med 29 prosent til 229 milliarder kroner hovedsakelig drevet av salgsvekst for GLP-1 analoger på 56 prosent - som blant andet inkluderer legemidlet Ozempic. Salget av fedmelegemidler økte med 101 prosent drevet av legemidlene Saxenda og Wegovy.

Legemiddelgiganten forventer at 2023 vil by på nok et år med tosifret vekst i driftsresultatet. Veksten forventes å lande i området 13 til 19 prosent.

Novos andre forretningsben som er innen blødersykdomer og veksthormon omsatte for 30 milliarder kroner i 2022. Her vokste salget med syv prosent.

Novo Nordisk har hovedkvarter i Bagsværd utenfor København og. globalt jobber om lag 54 000 personer i Novo Nordisk.

Vekst i Norge

Det norske datterselskapet gjør det også svært bra for tiden, og er nå Norges nest største legemiddelselskap med en omsetning på 1,6 milliarder kroner målt i apotekenes innkjøpspris (AIP). I 2021 var Novo Nordisk "bare" Norges åttende største legemiddelselskap med en omsetning på 1,1 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS