– Noe av det vi finner overraskende er at SLV ikke anerkjenner helsegevinsten av vektnedgang på følgetilstander som kardiovaskulære sykdommer, kreft, artrose og søvnapne. Dette har stor betydning for legemiddelverkets konklusjon, sier Tor Frostelid Market Access & Public Affairs Director i Novo Nordisk

Reagerer på blåresept-nei: – Vi er overrasket

– Vi er overrasket over hvordan Legemiddelverket har vurdert saken, og konkludert. Det sier Tor Frostelid, som er Market Access & Public Affairs Director i Novo Nordisk.

Publisert Sist oppdatert

I går ble det kjent at Legemiddelverket (SLV) ikke vil gi blå resept til legemidlet Wegovy (semaglutid) til behandling av overvekt og fedme. – Den er for dyr i forhold til den dokumenterte helseeffekten, mener fungerende områdedirektør Einar Andreassen i Legemiddelverket.

Novo Nordisk som har utviklet legemidlet, var ikke forberedt på et avslag.

– Noe av det vi finner overraskende er at SLV ikke anerkjenner helsegevinsten av vektnedgang på følgetilstander som kardiovaskulære sykdommer, kreft, artrose og søvnapne. Dette har stor betydning for legemiddelverkets konklusjon, sier Tor Frostelid.

FIKK NEI: Wegovy (semaglutid) til behandling av overvekt og fedme

Han forteller også at Novo Nordisk i sin refusjonssøknad ba om at langt færre pasienter enn det som markedsføringstillatelsen åpner for skulle få legemidlet på blå resept. Legemidlet er godkjent for behandling av overvekt hos pasienter med kroppsmasseindeks (BMI) fra 30, eller fra 27 dersom man har visse tilleggstilstander som kan medføre risiko.

– Vi vil understreke at pasientpopulasjonen vi har søkt refusjon for – de med BMI på 35 eller mer pluss tillegssykdom – er en svært avgrenset del av den populasjonen som legemidlet er godkjent for. Videre vil vi opplyse at helsemyndighetene i Storbritannia (NICE) har godkjent Wegovy for offentlig finansiering for en tilsvarende populasjon. Nå skal vi gå grundig gjennom rapporten og vurdere hvordan vi tar saken videre, sier han i en e-post til HealthTalk.

Dyrt for pasientene

Vedtaket har tre ukers klagefrist. Dersom Legemiddelverkets vedtak blir stående, vil Wegovy bare kunne bli forskrevet på hvit resept. Dermed må pasientene betale for legemidlet av egen lomme. Det kan bli dyrt. For ifølge prisene som er oppgitt i Felleskatalogen, vil behandlingen på hvit resept koste i overkant av 36.000 kroner i året når dosen er trappet opp til 2,4 mg per uke. Dette er maksimal utsalgspris på apotek (maksimal AUP) inkludert merverdiavgift.

Innstramning av individuell refusjon

Fastleger har imidlertid kunnet skrive ut resept på to andre slankemedisinen - Saxenda og Mysimba som har hatt individuell refusjon for pasienter med en BMI på over 35 og i tillegg en vektrelatert tilleggstilstand. Det kan være høyt blodtrykk, diabetes type 2, nattlig pustestopp/søvnapne eller høye nivåer av fett i blodet. Men fra 1. februar 2023 vil individuell stønad til Saxenda som hovedregel ikke lenger bli gitt. Dette er en konsekvens av Legemiddelverkets metodevurdering av Wegovy, opplyser Helsedirektoratet. "Svært få pasienter vil kunne unntas fra hovedregelen. Bare pasienter med KMI over 50 og som i tillegg har alvorlige vektrelaterte tilleggssykdommer, kan vurderes. En eventuell søknad må komme fra en lege ved et offentlig sykehus eller et sykehus med driftsavtale", skriver Helsediretoratet.

Ikke kostnadseffektivt

Slankemedisinen Wegovy har vist lovende resultater i kliniske studier, med vektreduksjon på 20 prosent eller mer for hver tredje person som har testet medisinen.

Legemiddelverkets avslag begrunnes med at legemidlet ikke er kostnadseffektivt, det vil si at det er for dyrt i forhold til dokumenterte helseeffekter, sett i lys av sykdommens alvorlighet.

– Novo Nordisk har dokumentert at Wegovy er et godt legemiddel for å oppnå vektreduksjon i opptil to år, men om man slutter med behandling går de fleste opp i vekt igjen. Vektreduksjonen er større enn det som er vist for legemidler som er tilgjengelige for behandling av fedme fra før, skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

– Helseeffektene veier imidlertid ikke opp for prisen når vi vurderer legemidlet etter de prioriteringskriteriene som Stortinget har gitt oss. Vi er åpne for å forhandle om pris dersom firmaet ønsker dette, sier fungerende områdedirektør Einar Andreassen.

Powered by Labrador CMS