Prisen på Eisai og Biogens nye Alzheimerlegemiddel vil trolig ikke dempe etterspørselen, sier finansanlytikere til Reuters.
Prisen på Eisai og Biogens nye Alzheimerlegemiddel vil trolig ikke dempe etterspørselen, sier finansanlytikere til Reuters.

Prisen på Eisai og Biogens Alzheimerlegemiddel vil neppe dempe etterspørselen, sier analytikere

Prislappen på 26 500 dollar for ett års behandling med Eisai og Biogens nylig godkjente Alzheimerslegemiddel er høyere enn forventet. Men det bør ikke svekke etterspørselen etter den lovende behandlingen, sier Wall Street-analytikere til Reuters.

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske legemiddelverket FDA godkjente fredag en ny Alzheimers-behandling som - med en intravenøs infusjon administrert annenhver uke - bremser den kognitive svekkelsen hos mennesker i de tidlige stadiene av sykdommen. Kliniske studier av legemidlet lecanemab, som skal markedsføres under navnet Leqembi antyder at det er mer lovende enn det begrensede antallet andre behandlinger som i dag er tilgjengelig.

Prisen som er satt av Eisai og Biogen - 26 500 dollar for et års behandling - er høyere enn den de fleste analytikerne forventet som var på rundt 20 000 dollar.

– Som et resultat av denne høyere enn forventede prisen, tror vi det er rimelig å se et toppsalg (peak sale) på 15,2 milliarder dollar årlig på verdensbasis, sier BMO-analytiker Evan Seigerman i en analyse.

Lavere enn Aduhelm

Prislappen på Leqembi er imidlertid betydelig lavere enn for Eisai og Biogens første medisin mot Alzheimers sykdom, Aduhelm. Det legemidlet ble opprinnelig priset til 56 000 dollar årlig før legemiddelprodusentene halverte prisen på grunn av kontroverser om godkjenningen. FDA godkjente Aduhelm i 2021, i strid med rådene fra etatens eksterne eksperter. Amerikanske leger har nølt med å skrive ut Aduhelm, og forsikringsselskaper er også skeptiske. Legemidlet ble ikke godkjent i Europa.

– Vi tror dette prisnivået ikke vil generere den intense granskingen som fulgte etter godkjenningen av Aduhelm, skriver Baird-analytiker Brian Skorney i en analyse i følge Reuters.

– Vi forventer ikke at denne prisen vil hemme etterspørselen av Leqembi som i beste fall kan bremse den kliniske nedgangen med flere år, skriver han.

Likevel vil pasienttilgangen være begrenset av flere årsaker, inkludert refusjonsbegrensninger fra Medicare, USAs forsikringsordning for amerikanere som er 65 år og eldre. Om lag 90 prosent av personene som er kvalifisert for å få forskrevet Leqembi er over 65 år.

Leqembi er ennå ikke godkjent i Europa. Blir dette preparatet godkjent av EUs legemiddelbyrå (EMA), blir det automatisk godkjent også i Norge. Men for at det skal tilbys norske pasienter gratis må også Beslutningsforum vedta å finansiere det. For at et legemiddel skal bli godkjent av Beslutningsforum må normalt legemiddelselskapet tilby en betydelig prisrabatt. En rabatt på 40 prosent av maksimalprisen er ikke uvanlig.

Powered by Labrador CMS