Annonsørinnhold

AdjuTec med professor Pål Rongved og daglig leder Bjørn Klem kan være på vei mot noe stort.

Norsk selskap kan løse et globalt problem

Norske AdjuTec Pharma har med sin teknologi mot antibiotikaresistens, kommet helt frem til klinisk utprøving. Nå søker selskapet om ny investorkapital.

Det norske bioteknologiselskapet AdjuTec Pharma har kommet et langt stykke på vei for å finne en løsning på det globale, voksende problemet som kalles antimikrobiell resistens (AMR). Etter et vellykket preklinisk program er selskapet nå på utkikk etter ny investorkapital for de første kliniske studiene (fase 1).

I store deler av verden er ikke bruken av antibiotika reseptbelagt, men brukes over en lav sko. Bakterier blir med personer hjem til Norge fra feriereiser og kommer også med flyktninger. Det har ført til at antibiotikaresistens i mange land i verden har blitt et enormt problem - rett og slett fordi antibiotika ofte ikke lenger virker i sykdomsbekjempelse av alvorlige infeksjoner. AMR kjenner ingen landegrenser.

– Nylig ble det oppdaget flere tilfeller av en antibiotikaresistent bakterie ved et norsk sykehus. Siden det er mange sårbare pasienter på et sykehus, er antibiotikaresistente bakterier absolutt noe man ikke vil ha i sykehusmiljøet. Dette viser hvor aktuell denne problemstillingen er, sier kjemiker, gründer, forskningssjef og professor Pål Rongved i AdjuTec.

Bakterier blir med personer hjem til Norge fra feriereiser og kommer også med flyktninger.

Pål Rongved



Lytt til podcasten her:

Ikke et nytt antibiotisk legemiddel: Forskningssjef Pål Rongveds teknologi skal kombineres med et legemiddel som allerede finnes på markedet.

Ny helseteknologi fra Norge
– Hva er løsningen på problemet, fortell oss om teknologien som AdjuTec har forsket frem?

– Før jeg kan svare på det, må jeg si noe om hvordan antibiotikafeltet har sett ut helt siden penicillinet ble oppdaget på 1940-tallet. For å behandle infeksjoner måtte man i stigende grad ty til bredspektret antibiotika for å drepe bakteriene. Dette er antibiotika vi i utgangspunktet ønsker å bruke så lite som mulig av, fordi et høyt forbruk kan føre til antibiotikaresistens. Vi jobber med substanser som går inn og ødelegger resistensenzymene som produseres av bakteriene, ikke bakteriene selv. Kort fortalt går vår teknologi til kjernen av problemet og tar bort resistensmekanismen til bakteriene, sier Rongved.

Vil gjeninnføre effekten

– Teknologien vi har utviklet heter ZinChel, og substansene kombineres med et antibiotikum og gis som en infusjon. Det vakre ved løsningen vår er at AdjuTec sikrer effekten av eksisterende antibiotika som har sluttet å virke på grunn av bakterienes produksjon av resistensenzymer. Dermed kan vi gjeninnføre effekten av et legemiddel som allerede finnes på markedet. Det handler altså ikke om et nytt antibiotikum, men en enzymhemmer som virker sammen med et eksisterende legemiddel, sier Rongved.

Forskningsrådets anerkjennelse: Rongved og Klem er takknemlige for at Forskningsrådet har støttet dem hele veien.

Han viser blant annet til pasientene som er innlagt på sykehus med alvorlige urinveisinfeksjoner.

– I mange land virker ikke moderne bredspektrede antibiotika. Men i kombinasjon med vår enzymhemmer kan de få hjelp, sier Rongved.

Viktig støtte fra Forskningsrådet

AdjuTec har oppstått gjennom banebrytende medisinsk forskning ved Universitet i Oslo (UiO) med verdifull støtte fra hele det norske virkemiddelapparatet, inkludert Oslo kommune.

– Det at Forskningsrådet har støttet oss hele veien har vært avgjørende. Vi har også fått midler fra private fond som Novo Nordisk sier, farmasøyt og daglig leder i AdjuTec, Bjørn Klem. Han har bakgrunn fra flere norske biotekselskaper og er tidligere daglig leder av Oslo Cancer Cluster Incubator. Ledende norske investorgrupper er med på laget og vi oppfatter dette som en anerkjennelse av det gode arbeidet som er utført og ikke minst som en støtte til arbeidet som gjenstår.

Om selskapet:
AdjuTec Pharma
er et norsk biotekselskap med lange vitenskapelige røtter fra forskningsmiljøer på UiO. Selskapet ble etablert i 2019 som en spin-out fra UiO, har 5 ansatte og utvikler produkter for å bekjempe antibiotikaresistens. AdjuTec er klar for testing av sitt hovedprodukt på mennesker og henter nå penger til dette arbeidet.

Med gode resultater fra prekliniske studier, ligger veien nå åpen for å starte kliniske studier hvor ZinChel teknologien skal utprøves på mennesker.

– Kort fortalt, hva er det viktigste dere har funnet ut i den prekliniske fasen – før dere nå skal over i klinisk Fase 1 hvor teknologien skal testes på mennesker?

– Fra vårt prekliniske program vet vi allerede nå at virkestoffet APC148 er både trygt og effektivt. APC148 lar seg produsere i store kvanta slik at vi kan levere substans og produkt til både prekliniske og kliniske aktiviteter, svarer Rongved. Det er i seg selv en viktig seier og som gir oss stor optimisme og pågangsmot.

For å finansiere et stort Fase 1-program som dette, trenger vi 200 millioner norske kroner, men i første omgang er vi på utkikk etter 50 millioner kroner til å fullføre Fase 1a.

Bjørn Klem

Klar for Fase 1-studie: – Vi planlegger en viktig Fase 1-studie i friske forsøkspersoner i starten av 2024 ved en klinisk enhet i Uppsala, sier daglig leder i AdjuTec, Bjørn Klem.

Klinisk enhet i Uppsala

– Vi planlegger nå en viktig Fase 1-studie i friske forsøkspersoner i starten av 2024 ved en klinisk enhet i Uppsala. Der skal vi teste APC148 med tanke på sikkerhet, gjennom en dose-eskalerende studie i friske forsøkspersoner. Det vil si at vi øker dosene gradvis under trygge forhold og måler blodverdier sammen med en rekke andre sikkerhets-parametere. Dette vil gi oss en forståelse av hvordan substansen distribueres og utskilles fra kroppen. Summen av disse dataene vil fortelle oss hvilken dose som er trygg og effektiv til å gå videre med i Fase 3, sier Klem.

– Hvordan skal dere finansiere den videre reisen og hvor mye kapital trenger dere?

– For å finansiere et stort Fase 1-program som dette, trenger vi 200 millioner norske kroner, men i første omgang er vi på utkikk etter 50 millioner kroner til å fullføre Fase 1a. Pengene vil være en kombinasjon av offentlige og private midler. Målsettingen er å hente disse pengene før vi starter i høst, sier Klem.

Viser at AdjuTec er på rett vei

– Hvilke selskaper kan være interessert i AdjuTec sin teknologi?

– Det finnes en rekke globale selskaper, som Pfizer, Merck og GSK – som alle selger innovative antibiotikaprodukter, men som mangler vår patenterte teknologi. Dette vil de trenge for å beskytte sine block-busters mot lavere salg på grunn av raskt økende resistensutvikling. Senest denne uken kjøpte Shionogi opp et amerikansk biotekselskap som er i Fase 1 med sine antibiotikaprodukter for $150mill. Dette er produkter med lignende teknologi som vi utvikler i Adjutec. Det viser at vi er på rett vei, sier Bjørn Klem.

Lytt til podcasten her:

Powered by Labrador CMS