Annonsørinnhold kun for helsepersonell

Kan være alvorlig: Denguefeber kan gi feber, muskelsmerter og utmattelsessymptomer. I noen tilfeller opplever pasientene et alvorlig sykdomsbilde med blødningsfeber, sjokk og multiorgansvikt, ifølge lege og zoolog PhD Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

Åttedobling av denguefeber på 20 år

Dengueviruset finnes i store deler av verden - og særlig i tropiske strøk. Det er snakk om 400 millioner infeksjoner årlig, ifølge WHO.1 Også nordmenn rammes av viruset.

Denguefeber er mildt sagt på fremmarsj og er i dag den vanligste myggoverførte virussykdommen.

– På verdensbasis snakker vi om 400 millioner infeksjoner årlig. Av disse infeksjonene er rundt 100 millioner symptomgivende. Denguefeber har hatt en 30-dobling på 50 år, sier lege og zoolog PhD Gunnar Hasle ved Kry Reiseklinikken i Oslo.

Vanligere enn vi tror: Lege og zoolog PhD Gunnar Hasle sier at norske tilfeller av denguefeber sannsynligvis er underrapportert.

100 norske tilfeller

Dengueviruset finnes i store deler av verden, særlig i tropiske og subtropiske strøk. Denguefeber er ingen sjeldenhet blant europeiske reisende, ifølge legen, som har drevet Reiseklinikken siden 1999 – og tidligere var overlege ved Infeksjonsavdelingen ved Oslo universitetssykehus. Han viser til en europeisk studie fra 2019, der det kommer frem at 92 av 765 hjemkomne reisende med feber hadde denguefeber.2 Det året ble det registrert 100 tilfeller av denguefeber i Norge, ifølge FHI.3

Et alvorlig sykdomsbilde

Hva er denguefeber?

Denguefeber er en virusinfeksjon forårsaket av dengueviruset (DENV), som overføres til mennesker gjennom bitt av infiserte mygg. Dengueviruset finnes i tropiske og subtropiske klimaer over hele verden – og for det meste i urbane områder. Mange DENV-infeksjoner er asymptomatiske eller gir kun mild sykdom, men DENV kan være også være alvorlig og kan forårsake død. Det finnes ingen spesifikk behandling for denguefeber, men når den oppdages tidlig og man har tilgang til medisinsk behandling, reduseres dødeligheten i stor grad. WHO rapporterer om en åttedobling av insidensen av denguefeber de siste 20 årene. Av nesten 400 millioner infeksjoner på verdensbasis årlig, er omtrent 100 millioner symptomgivende.Les mer om denguefeber på Dengueinfo.no.

Kilder: WHO1, samt lege og zoolog PhD Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

– Denguefeber kan gi feber, muskelsmerter og utmattelsessymptomer. I noen tilfeller opplever pasientene et alvorlig sykdomsbilde med blødningsfeber, sjokk og multiorgansvikt, sier Hasle, som er spesialist i infeksjonssykdommer med diplom i tropemedisin og har doktorgrad i skjæringspunktet mellom medisin og zoologi.

Han har arbeidet ved Haydom Lutheran Hospital i Tanzania og for Leger Uten Grenser under ebolaepidemien i Liberia. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) estimerer at det hvert år dør cirka 21 000 av denguefeber på verdensbasis, og de fleste er barn. Denguefeber er likevel et mindre problem enn malaria, som til sammenlikning tok 619 000 liv i 2021. Qdenga▼er en vaksine mot denguefeber, som ble godkjent i Norge i 2022. Den ble utviklet som en del av forebyggingen av denguefeber både i lokalbefolkningen og for reisende. Qdenga er godkjent til bruk hos personer over fire år, og kan gis uavhengig av om personen tidligere har gjennomgått dengueinfeksjon eller ikke.4

Spesielt farlig andre gang

Det finnes fire ulike serotyper av dengueviruset. Qdenga gir ulik grad av beskyttelse mot de fure serotypene. Seronegative individer oppnår en lavere grad av beskyttelse enn seropositive mot serotype 3 og 4.4 Vaksinasjonen bør derfor aldri erstatte myggstikkprofylakse. Det er også viktig å være orientert om pågående utbrudd av denguefeber ved destinasjonen du skal til.  

I FHI sin anbefaling står det: «Bruk kan overveies for reisende til områder hvor denguefeber er utbredt. Vaksinen bør især vurderes for personer som tidligere har hatt denguefeber.»5

– Når man har vært smittet med denguevirus én gang, dannes en livslang beskyttelse mot denne typen. Men om man senere blir smittet av en annen type denguevirus, vil du ha økt sannsynlighet for alvorlig sykdom, sier Gunnveig Grødeland, som er leder for forskningsgruppen Influensa og adaptiv immunitet ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.

Grødeland er kjent for Vaksinebloggen og Vaksinepodden, og i følge henne er det spesielt personer som allerede har hatt denguefeber som bør vaksinere seg – dersom de skal tilbake til et land der det er kjent at myggstikk kan gi denguefeber.

Hvor er forekomsten av denguefeber størst?

Denguefeber forekommer i 141 land i verden, endemisk. Denguefeber forekommer i Afrika, Amerika, det østlige Middelhavet, Sørøst-Asia og det vestlige Stillehavet. Amerika, Sørøst-Asia og Vest-Stillehavsregionene er de hardest rammede, med Asia som representerer rundt 70 prosent av den globale sykdomsbyrden. Dengueviruset sprer seg til nye områder, inkludert Europa.


Kilder: WHO1, samt lege og zoolog PhD Gunnar Hasle ved Kry Reiseklinikken.

Økt sannsynlighet for smitte:

Vaksinasjon

Også Hasle råder særlig de som har hatt denguefeber tidligere til å vaksinere seg, men han understreker at vaksinering bør vurderes av alle som skal på arbeids- og feriereiser til Sørøst-Asia, særlig Indokina, og Latin-Amerika fra Mexico til og med Peru, Ecuador og Brasil, inkludert Karibien.

– Om du skal starte med behandling som svekker immunforsvaret, kan vaksinen tas nå med tanke på fremtidige reiser. Etter at man har startet med slike medisiner er det for sent å ta levende vaksiner, sier Hasle.

Behovet for vaksinasjon bør alltid vurderes individuelt og i god tid før avreise til det aktuelle reisemålet. 

Fastlegene bør huske på vaksiner

Grødeland mener det er viktig at fastlegene generelt husker på at vaksiner kan forebygge en rekke sykdommer.

– Fastleger kan gjerne aktivt anbefale personer med ulike risikoprofiler å ta de vaksinene som kan være nyttige. Når det gjelder denguefeber spesielt, er det veldig viktig at man passer på å informere personer som har dette om at de vil kunne være ekstra sårbare for angrep fra denguemygg i fremtiden – og derfor bør vurdere vaksinering, sier hun.

Grødeland sier at det også er viktig å minne om at vaksinen ikke beskytter mot myggstikk, og at det ved reiser i områder der det kan være denguemygg også er lurt å bruke myggmidler, myggnett, samt å dekke seg til med klær. Hun understreker at myggen stikker både natt og dag.

– Myggen som kan gi denguefeber kan også gi zika, gulfeber, chikungunya og flere andre virussykdommer, sier Grødeland.

Hvorfor øker forekomsten av denguefeber?

- Et varmere klima gjør at området der myggen trives utvides både lenger nord og sør.

- Mer regn gir mer formering av mygg.

- Økt urbanisering kan bidra til å øke smittetallene da myggen trives best i byene.

- Spredning av Aedes albopictus og Aedes aegypti, som sprer denguefeber.

- Internasjonal handel med bildekk bidrar til spredning. Dekkene som fraktes, gjerne ligger i store hauger, og når det regner samles vann inni dekkene. Det gir et ideelt klekkested for mygglarver, som samtidig tas med til nye områder.

- Økende oppmerksomhet, testing og rapportering bidrar til å dokumentere flere sykdomstilfeller.


Kilde: Lege og zoolog PhD Gunnar Hasle ved Kry Reiseklinikken.

Relevant sikkerhetsinformasjon

Qdenga kan, som alle vaksiner, gi bivirkninger.

De vanligste er smerter på injeksjonsstedet, feber, hodepine, muskelsmerter og generell sykdomsfølelse.4 Bivirkningene som forekom, vanligvis i løpet av to dager etter injeksjonen, var milde til moderate i alvorlighet, hadde kort varighet (1 til 3 dager) og var mindre hyppige etter den andre injeksjonen enn etter den første injeksjonen.

Det er ingen øvre aldersgrense for Qdenga, men det er en levende, svekket vaksine – og skal derfor ikke gis til de som har nedsatt immunforsvar, eller til gravide og ammende. Dersom man har fått kortison i forbindelse med pollenallergi eller bruker leddgiktsmedisiner som svekker immunforsvaret, skal man heller ikke ta vaksinen.

Bruk av Qdenga skal være i henhold til offentlige anbefalinger. For mer informasjon om Qdenga før forskrivning, se Felleskatalogen.

Forebyggende tiltak:

- Bruk løstsittende og beskyttende klær

- Bruk insektmidler regelmessig

- Spray klær og eiendeler

- Prøv å holde området rundt myggfritt

- Behandle myggstikk

- Vaksinering


Kilder: Helsenorge og forsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.6

Referanser:

1: WHO - Dengue and severe dengue: Hentet: 29.07.2023

2: Camprubí-Ferrer, D. et al. Causes of fever in returning travelers: A European multicenter prospective cohort study. J Travel Med. 2022 Mar 21;29(2): Hentet: 17.08.2023

3: FHI Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Hentet: 22.07.2023

4: Qdenga preparatomtale pkt. 4.1, 4.2, 4.3, 4.8. Oppdatert 5.12. 2022, hentet 22.7.2023

5: FHI-Vaksinasjonsveileder for helsepersonell. Hentet: 23.07.2023

6: Helsenorge - Denguefeber: Hentet: 17.08.2023

C-APROM/NO/QDE/0025 September 2023

Powered by Labrador CMS