NY MEDISIN: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol er glad for å kunne tilby koronapasienter en medisin som reduserer risiko for alvorlig forløp. FOTO: NTB
NY MEDISIN: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol er glad for å kunne tilby koronapasienter en medisin som reduserer risiko for alvorlig forløp. FOTO: NTB

Koronamedisin blir tilgjengelig på norske apoteker

Fra torsdag 8. desember blir legemiddelet Paxlovid tilgjengelig på norske apoteker. Den reduserer risikoen for alvorlig koronasykdom for utsatte grupper.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er glad for at vi nå kan tilby koronapasienter med høy risiko for alvorlig sykdom denne behandlingen. Det reduserer risikoen for alvorlig forløp hos den enkelte, i tillegg til at det er med på å ta ned belastningen på helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, i en pressemelding på regjeringen.no.

Det er først og fremst eldre og dem med underliggende sykdom som vil ha nytte av behandlingen. Legemiddelet er lite nyttig for pasienter med lav risiko for alvorlig sykdom. Paxlovid kan redusere antallet innleggelser på sykehus med mer enn 80 prosent blant personer med høy risiko for alvorlig covid-19-sykdom. Studier viser at legemiddelet bidrar til å redusere alvorlige symptomer og død, hvis det tas i bruk innen fem dager etter symptomstart.

Begrenset tilgang

Norge har sikret seg Paxlovid gjennom EUs felles innkjøpsordning.

– Disse anskaffelsene er nok et eksempel på vårt gode samarbeid med EU om innkjøp av legemidler, sier Kjerkol.

Norge har fått nok Paxlovid til 25 000 personer gjennom EUs felles innkjøpsordning. Det betyr at det er begrenset tilgang på legemiddelet.

Paxlovid ikke erstatter korona-vaksine, ifølge Helsedirektoratet. De understreker at det er vaksinene som gir den beste beskyttelsen.

Innkjøpsavtale med Pfizer

Det er Helsedirektoratet og Legemiddelselskapet Pfizer som har signert en avtale som gir Norge tilgang til koronamedisinen Paxlovid. Leveransen skjer gjennom EUs felles innkjøpsavtale med Pfizer.

Erik Hjelvin er medisinsk direktør i Pfizer Norge.
Erik Hjelvin er medisinsk direktør i Pfizer Norge.

– Vi er veldig glade for at det nå er inngått en avtale. Den vil gi mange norske pasienter med økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19 sykdom tilgang til behandling med dette legemiddelet hvis de diagnostiseres med covid-19. Dette kan gi færre sykehusinnleggelser og redusere dødelighet for den aktuelle pasientgruppen, sier medisinsk direktør Erik Hjelvin i Pfizer Norge i en pressemelding.

Dette er et oralt, antiviralt legemiddel til bruk etter at man har fått påvist covid-19 og er i en av myndighetenes definerte risikogrupper. Norske helsemyndigheter vil utarbeide retningslinjer for hvem som skal få denne behandlingen.

– I en periode der det er ventet en økning i antall covid-tilfeller, er det viktig å holde antall sykehusinnleggelser så lavt som mulig. At den norske helsetjenesten nå får tilgang til Paxlovid, kan bidra til dette, sier Hjelvin.

Powered by Labrador CMS