STEDET FOR SATSING: Lindesnes er stedet for storsatsingen til den verdensledende produsenten av kontrastmiddel GE Healthcare. Foto: GE Healthcare

GE Healthcare satser stort i Norge

GE Healthcare investerer 800 millioner kroner i fabrikken i Lindesnes. Dette bidrar til 100 nye arbeidsplasser. NHO er begeistret over at verdens ledende produsent av kontrastmiddel satser stort i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Norges største farmasøytiske bedrift, GE Healthcare, gjør investeringer til en verdi av 800 millioner kroner i fabrikken i Lindesnes. Det er for å utvide produksjonskapasitet for legemiddelsubststansen iohexol som brukes i jodholdige kontrastmidler. Den 450 mål store tomten hvor Lindesnes-fabrikken er lokalisert, har vært i drift siden 1974 og har i dag over 450 arbeidsplasser. Satsingen vil skape 100 flere arbeidsplasser.

– GE Healthcare er Norges største farmasøytiske bedrift og viser med denne store investeringen at vi satser videre på fabrikken i Lindesnes og våre dyktige kollegaer der, sier Cathrine Thomassen, som er administrerende direktør i GE Healthcare Norge, i en pressemelding.

Vil imøtekomme etterspørsel

Hun forteller at GE Healthcares produksjon i Norge allerede er på rundt to prosent av norsk fastlandseksport og at de med satsingen vil bidra til en ytterligere økning av denne. De ønsker å imøtekomme økende etterspørsel etter kontrastmidler som brukes til medisinske billeddiagnostiske prosedyrer (røntgen og CT) verden over for å forbedre visualisering av organer, blodårer og vev innenfor mange ulike sykdomsområder.

Cathrine Thomassen, er administrerende direktør i GE Healthcare Norge. Foto: GE Healthcare

– GE Healthcare er verdens største produsent av jodholdige kontrastmidler for røntgen og CT, og og vi venter at global etterspørsel for slike kontrastmidler dobler seg over det neste tiåret. Dette er drevet av en økende global forekomst av kroniske lidelser og betydelig vekst i primært CT-prosedyrer, sier Thomassen.

Fabrikken på Lindesnes produserer iohexol- og iodixanol-legemiddelsubstanser som brukes i over 100 millioner pasientdoser av GE Healthcares jodholdige kontrastmidler årlig. Det tilsvarer tre pasientdoser hvert sekund. Den nye investeringen, kombinert med den nye produksjonslinjen på GE Healthcares fabrikk i Cork, Irland, tar sikte på å øke produksjonen med 30 millioner flere pasientdoser årlig innen 2025 – det betyr at de vil øke produksjonskapasiteten med 30 prosent.

Spennende satsing

– Denne satsingen på Lindesnes, er spennende og en stor tillitserklæring til alle som over flere år har videreført og utviklet anleggets posisjon som trygt og leveransedyktig. Investeringen på rundt 800 millioner kroner har store positive lokale ringvirkninger og kan skape rundt 100 nye arbeidsplasser, sier Jon Gabriel Noddeland, Fabrikkdirektør GE Healthcare Pharmaceutical Diagnostics, Lindesnes.

GE Healthcare produserer kontrastmiddel som brukes til å støtte pasientavbildningsprosedyrer, i over 130 land verden over. Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO understreker at det ikke er en selvfølge at verdens ledende produsent av kontrastmiddel, velger Lindesnes og Norge når så store investeringer skal gjøres.

– Dette vil ha store ringvirkninger lokalt og nasjonalt. Det er rett og slett god butikk og god politikk å satse på helsenæring- og industri, sier Almlid.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, er opptatt av hvordan helsenæringen kan spille en nøkkelrolle i samfunnet vårt fremover.

– Det kan gi store muligheter for eksportinntekter og nye arbeidsplasser. I tillegg vil det styrke beredskap og folkehelse. Det er rett og slett vinn-vinn, sier Bekkemellem.

Fakta om GE Healthcare:

GE Healthcare AS er Norges største farmasøytiske bedrift med i overkant av 1000 ansatte, jevnt fordelt mellom produksjonsanleggene ved Lindesnes og i Oslo. GE Healthcare AS har en årlig omsetning på 10 milliarder kroner og bidrar til to prosent av fastlandseksporten. Selskapet er verdens største produsent av legemidler for røntgenkontrast, men har også utstrakt aktivitet innenfor forskning og utvikling.

Powered by Labrador CMS