Zepbound, et populært slankemiddel, ser også ut til å hjelpe personer med obstruktiv søvnapné, forteller legemiddelprodusenten Eli Lilly.

Slankemedisin kan redusere alvorlighetsgraden av søvnapné

Eli Lilly har rapportert lovende resultater for sitt fedmelegemiddel Zepbound i behandling av obstruktiv søvnapné, noe som kan gjøre det til den første godkjente behandlingen for denne lidelsen. Søvnapné kjennetegnes av pustestans under søvn.

Publisert Sist oppdatert

I en ettårig fase 3-studie opplevde pasienter med fedme, som ikke brukte positivt luftveistrykk (PAP), men som fikk Zepbound en reduksjon på 25,3 hendelser per time på apnea-hypopnea indeksen (AHI) - et mål på antall ganger pusten stopper eller nesten stopper under søvn - sammenlignet med en reduksjon på 5,3 hos de som fikk placebo. Deltakerne som tok medisinen i denne delen av studien opplevde også vekttap. De fikk en gjennomsnittlig reduksjon i kroppsvekt på over 18%. De som fikk placebo mistet 1,3% av kroppsvekten, ifølge Eli Lilly.

Færre hendelser

Personer som bruker PAP må ha på seg en maske eller bruke en nesebrikke, og noen finner det vanskelig å sove med enheten. Den andre studien så på en gruppe som brukte eller planla å fortsette å bruke PAP-maskinen. Her fikk studiedelatakjerne en reduksjon på 29,3 hendelser per time på AHI blant de som fikk Zepbound, mot 5,5 hos de med placebo. 

Positivt luftveistrykk (PAP), er en behandling for søvnapné. En kompressor kobles til nese/ansikt med en maske og luftslange. Det positive lufttrykket når frem til svelget og holder luftveiene åpne gjennom natten.

Obstruktiv søvnapné er en lidelse som får personer til å kortvarig stoppe å puste mens de sover, noen ganger flere ganger i timen. Denne tilstanden kan hindre en person i å føle seg fullstendig uthvilt fordi hjernen vekker dem når kroppen registrerer at pusten har stoppet. Lidelsen kan også gjøre folk mer utsatt for å utvikle andre alvorlige helseproblemer som koronar hjertesykdom, hjertesvikt og hjerneslag. Verdens helseorganisasjon anslår at omlag 100 millioner mennesker globalt har denne lidelsen.

Vekttap virker 

Risikoen for obstruktiv søvnapné øker med alderen, og tilstanden oppstår ofte når folk legger på seg og blir overvektige eller fete. Fettavleiringer rundt de øvre luftveiene kan blokkere den og stoppe normal pusting. Tidligere studier har vist at vekttap kan bidra til å forbedre søvnapné.

Det amerikanske mat- og legemiddelorganet (FDA) godkjente Zepbound for behandling av fedme i november i fjor. Medisinen inneholder tirzepatide, en aktiv ingrediens som opprinnelig ble godkjent i 2022 under navnet Mounjaro for behandling av type 2-diabetes. Siden juni 2022 har Lilly gjennomført studier der de tester Zepbound spesifikt for søvnapné.

Lilly forteller de vil dele detaljerte funn fra studiene på American Diabetes Association-konferansen i juni. Basert på resultatene planlegger Eli Lilly å søke om regulatorisk godkjenning for bruk av Zepbound i behandling av fedme og moderat til alvorlig obstruktiv søvnapné. Food and Drug Administration (FDA) har gitt Zepbound hurtigspor-status for søvnapné, noe som indikerer at FDA anser sykdommen som alvorlig nok til potensielt å rettferdiggjøre en akselerert gjennomgang. En søknad fra Lilly er ventet til sommeren. 

Novo Nordisk, Lillys hovedkonkurrent, har allerede fått FDA-godkjenning for sin fedmemedisin Wegovy til bruk for å forebygge kardiovaskulære komplikasjoner. Novo søker også om godkjenning for å bruke Wegovy til behandling av hjertesvikt.

Powered by Labrador CMS