Det amerikanske legemiddelverket FDA har godkjent en indikasjonsoppdatering for Rybelsus (semaglutid) som gjør at tabletten kan brukes som førstelinjebehandling av voksne med diabetes type 2.

FDA godkjenner tablett til førstelinjebehandling av diabetes type 2

FDA har godkjent at tablettversjonen av semaglutid, Rybelsus, fra Novo Nordisk kan forskrives til nydiagnostiserte pasienter med diabetes type 2.

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske legemiddelverket FDA har godkjent en indikasjonsoppdatering for Rybelsus (semaglutid) som gjør at tabletten kan brukes som førstelinjebehandling av voksne med diabetes type 2 som ikke tidligere har fått en diabetesbehandling.

Rybelsus ble opprinnelig godkjent av FDA i 2019, men da med en viktig begrensning fra FDA som sa at leger ikke skal forskrive medisinen som førstelinjebehandling av pasienter med diabetes type 2 som ikke klarer å kontrollere blodsukkernivået med kosthold og trening.

Med det siste FDA-vedtaket er denne begrensningen er nå fjernet: – Dette er et viktig skritt fremover for personer som lever med diabetes type 2 og gir muligheten for at Rybelsus kan tas tidligere, sier Dr. Aaron King, diabetesspesialist i følge en pressemelding.

Rybelsus er den først og eneste GLP-1-analogen som kan tas som en tablett. Andre GLP-1-analoger må administreres som subkutan injeksjon, det vil si administrasjon av et legemiddel som injeksjon eller infusjon til underhudsvevet. GLP-1-analoger stimulerer insulinproduksjonen hos pasienter med type 2-diabetes ved å imitere et tarmhormon.

Rybelsus skal tas en gang om dagen, sammen med kostholds- og treningsopplegg for å kontrollere blodsukkernivået.

Det er Novo Nordisk som har utviklet Rybelsus. Det danske selskapet er verdens største produsent av diabetesmedisiner og tilbyr allerede en injiserbar versjon av semaglutid under merkenavnet Ozempic. Ozempic tas en gang i uken. Rybelsus har samme aktive ingrediens som Ozempic, men i en høyere dosering og modifisert for å hjelpe opptaket i magen.

GLP-1-analoger

Det er per i dag fem ulike GLP-1 virkestoffer godkjent for bruk i Norge som alle administreres med en sprøyte. Liraglutid (Victoza) og lixisenatid (Lyxumia) doseres en gang daglig. Dulaglutid (Trulicity) og semaglutid (Ozempic) doseres en gang per uke , og til slutt eksenatid. Eksenatid finnes i to ulike formuleringer; Byetta som inneholder eksenatid for umiddelbar frisetting og må administreres to ganger daglig og Bydureon som inneholder eksenatid i en depotformulering må administreres én gang per uke. Rybelsus er en oral versjon av Ozempic.

Glukagonlignende peptid-1 (GLP-1) er et såkalt inkretinhormon som utskilles i tarmen etter oralt glukoseinntak, og som gir økt insulinsekresjon etter måltid. GLP-1 inaktiveres raskt av enzymet dipeptidylpetidase-4 (DPP-4), og virketiden er derfor kort. Syntetiske GLP-1-analoger brytes ikke ned av DPP-4, og virketiden av disse er derfor betydelig lenger.

Alle GLP-1-analoger må administreres som subkutan injeksjon. GLP-1-analoger gir liten risiko for hypoglykemi, men gir relativt hyppig gastrointestinale plager som kvalme, særlig ved oppstart av behandling. Preparatene har en moderat vektreduserende effekt, og kan derfor være egnet til overvektige. Effekten på blodsukkernivå er moderat, og GLP-1-analoger er derfor ikke egnet dersom det er behov for en betydelig reduksjon av HbA1c (såkalt langtidsblodsukker)

Kilde: Relis

Powered by Labrador CMS