Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom, på engelsk inflammatory bowel disease (IBD). Nå har EU godkjent en ny behandling for sykdommen.
Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom, på engelsk inflammatory bowel disease (IBD). Nå har EU godkjent en ny behandling for sykdommen.

Banebrytende legemiddel mot inflammatorisk tarm er godkjent

Et nytt effektivt legemiddel er godkjent i for behandling av moderat til alvorlig Crohns sykdom. Dette er legemidlets tredje markedsføringsodkjenning i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Crohns sykdom er en av sykdommene som går under samlebetegnelsen inflammatorisk tarmsykdom, på engelsk inflammatory bowel disease (IBD). En annen sykdom i denne gruppen er ulcerøs kolitt.

Skyrizi ble godkjent i EU for behandling av voksne med moderat til alvorlig aktiv Crohns sykdom som har utilstrekkelig respons, mistet respons eller er intolerante for konvensjonell eller biologisk behandling.

Nytt behandlingsprinsipp

Dette er den tredje indikasjonen Skyrizi (risankizumab) har fått i Europa. Tidligere er legemidlet godkjent for å behandle plakkpsoriasis og psoriasisartritt.

Symptomer på Crohns sykdom

  • Diaré som kommer og går over lengre tid, er et vanlig symptom ved Crohns sykdom.

  • Avføringen kan være full av slim og puss.

  • Du kan gå ned i vekt.

  • Noen opplever magekramper og smerter. Smertene sitter gjerne rundt navlen eller i nedre høyre del av magen.

  • Et annet symptom kan være blod i avføringen.

Kilde: HelseNorge

Skyrizi representerer er et nytt behandlingsprinsipp og er et humanisert immunoglobulin monoklonalt antistoff designet for selektivt å hemme Interleukin-23. Immunglobulin, er en bestemt gruppe proteiner i blodet som virker som antistoffer. Antistoffer er av livsviktig betydning i kroppens forsvar mot infeksjoner. Immunglobulinene blir produsert av spesielle celler (plasmaceller) i lymfeknuter, milt og benmarg.

Tre studier

EU-godkjenningen baserer seg på resultater fra det globale fase 3-programmet, som inkluderte tre store globale randomiserte studier: ADVANCE, MOTIVATE og FORTIFY. De to førstnevnte studiene dokumenterer at en signifikant høyere andel av pasientene som ble behandlet med Skyrizi oppnådde klinisk remisjon, endoskopisk respons, slimhinnetilheling og endoskopisk remisjon ved uke 12 sammenlignet med placebo. FORTIFY-studien viser at en signifikant høyere andel av pasientene oppnådde klinisk remisjon og endoskopisk respons ved uke 52 med Skyrizi.

– Å leve med Crohns sykdom kan være svært begrensende, ikke minst på grunn av vedvarende kliniske symptomer som diaré og magesmerter. Klinisk remisjon (symptomfrihet) og endoskopisk respons (redusert betennelse i tarmslimhinnen) er to viktige behandlingsmål ved Crohns sykdom, sier Jonas Halfvarson, professor og overlege ved Medisinsk klinikk, Universitetssykehuset i Örebro. Forskningsfremskritt har gjort det mulig for pasienter å sikte mot enda høyere behandlingsmål, inkludert å helbrede betennelsen i tarmslimhinnen. Jeg ser på godkjenningen av risankizumab som et viktig skritt i den retningen.

– Det er fortsatt mange pasienter som har alvorlige symptomer av Crohns sykdom, som magesmerter og diaré, og det er grunnen til at vi har tatt utfordringen med å hjelpe disse pasientene, sier Thomas Hudson som er forskningsdirektør i AbbVie. – Godkjenningen av Skyrizi i EU er en viktig milepæl i vår streben etter å utvide vår IBD-portefølje, sier han.

Powered by Labrador CMS