Bransjenytt

Høie la ned grunnsteinen for nytt klinikk- og protonbygg på Radiumhospitalet

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) fikk den høytidelige oppgaven med å legge ned grunnsteinen for Radiumshospitalets nye klinikk- og protonterapibygg. - Dette er fantastisk for kreftmiljøet i Norge, sier helseminister Bent Høie.

– Nå videreutvikler vi Radiumhospitalet som høyspesialisert sykehus, sa Høie under seremonien tirsdag.

-Jeg er veldig glad for at dette er noe vi endelig får til. Da jeg tiltrådte som helseminister så var jo planen å rive Radiumhospitalet og da ødelegge det fantastiske kreftmiljøet som vi har her samlet, og dette er jo et fagmiljø som skinner internasjonalt, sa Høie

Helseministeren la en støpeskje i grunnsteinen som også skal stå på utstilling i det nye bygget når det er ferdig. Sammen med det la Erna Hogrenning som er leder for brukerutvalget ved Oslo Universitetssykehus et sertifikat fra Madam Curie datert 12.7.1924.

Sigbjørn Smeland, leder for kreftklinikken ved Oslo Universitetssykehus la ned en tallerken som det sto det Norske Radiumhospitalet på med en rød prikk som representerer proton og generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross, la ned et armbånd fra Ung kreft som det sto “fuck cancer” på.

Viktig for norsk kreftforskning

Klinikkbygget skal inneholde mange av aktivitetene som finner sted på sykehuset i dag, mens protonterapibygget skal romme det svært avanserte utstyret som kreves for å kunne tilby protonbehandling, et tilbud som pasienter i dag må til utlandet for å få.

Byggeperioden har pågått siden desember 2018. Gravearbeidet ble ferdig i vår, og i løpet av årets skal grunn og fundament, kjellervegger og heissjakter og trapper bli synlige.

Innholdet i grunnsteinen skal plasseres i et synlig glassmonter ved den nye hovedinngangen og vil dermed fungere som utstilling.

De to nye byggene skal etter planen stå ferdige i 2024. De vil romme 2.200 ansatte, 155 døgnpasienter og 50 dagpasienter.

Det nye radiumhospitalet skal romme forskning og utvikling i tett samarbeid med Universitetet i Oslo og aktørene i Oslo Cancer Cluster.

– Det er – og skal fortsatt være – en møteplass for viktige aktører, sa Høie, som mener de nye sentrene vil bli en yngleplass for nye ideer.

Høie forteller at det nye protonsenteret tydelig viser at alle de dyktige fagfolkene som jobber i dette miljøet når kan se at dette er et kraftsenteret som kommer til å bli satset på og at de får helt andre muligheter til å gi god helsehjelp Det nye bygget skal etter planen stå klart i 2024. Men i tillegg til det nye bygget vil dette åpne opp for helt nye forskningsmuligheter i Norge.

-Det å bygge et sykehusbygg er også en investering i nytt utstyr, så dette innebærer også en fullstendig oppgradering av utstyrsparken her, inkludert at vi nå også får protonbehandling i Norge som er viktig for nettopp den helheten som et slikt kraftsenter for kreft trenger for å utvikle seg videre, forteller Høie.

Administrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus Bjørn Atle Bjørnbeth sa seg enig med helseministeren om at det er positivt at Norge endelig får et protonsenter.

-Vi er veldig glade for at vi får et protonsenter. Vi har jo et veldig godt strålemiljø her og hvis det er ett sted i verden det skal være mulig å få stor helsegevinst av protonbehandling så er det jo her på Radiumhospitalet. Forskningen kommer derfor til å bli en veldig sentral del av det vi skal drive med i det nye protonsenteret.

Også Jan Frick som er konstituert administrerende direktør i Helse Sør-Øst er positiv til det nye senteret.

-Dette betyr jo først og fremst veldig mye for pasientene med kreft og de ansatte som skal jobbe i det nye moderne lokalet. Det gjør jo at vi kan tilby pasientene våre enda bedre behandling. Det er jo det aller viktigste med dette.

-Også er jo dette et bevis på at det er mulig å få til ting i helse Norge og at det vi planlegger faktisk blir noe av, avslutter han.

Får kommer hjem

-Det har veldig mye å si for oss at vi får hentet hjem i prinsipp 100 pasienter i året som per i dag må få sin behandling utenlands. Det poenget skal heller ikke undervurderes, forteller Bjørnbeth.

I dag må pasientene som trenger protonstrålebehandling til utlandet. Det nye protonsenteret gir derfor Norge muligheten til å hente flere av disse pasientene med hjem. De fleste pasientene dette gjelder er barn.

-Det betyr veldig mye for de barna og deres familier. For det er jo klart at det å være et barn og ha alvorlig kreft er jo en kjempestor belastning i seg selv både for barnet og deres familie. Når man i tillegg må reise til utlandet og til et fremmed sted for å få behandlingen så er det en tilleggsbelastning. Det er jo veldig fint at de får den behandlingen i utlandet, men det blir bedre å få den her hjemme. Dessuten betyr det at vi utvikler vår egen kompetanse og forskning på endel av det som er fremtidens kreftbehandling, forklarer Høie.

Internasjonalt anerkjent

Høie forteller at det norske kreft miljøet er anerkjent utenfor norges grenser og har vært det i flere år.

-Jeg var i New York når jeg var invitert av den daværende visepresidenten Joe Biden når han holdt en stor tale om hans og Obamas ambisjon om å løse kreftgåten. i den talen så nevnte han Norge tre ganger og det er jo ikke minst forbi han hadde våre referanser til den forskningen som foregår her og det at man får disse investeringene og løfter dette miljøet videre stor jeg har stor betydning ikke bare for Norge, men også internasjonalt.

Også pasientene er fornøyde

Arthur Buchardt fra Radiumhospitalets venner er positive til det nye bygget.

-Det betyr jo at de som jobber her får helt andre arbeidsforhold, for det som har vært har vært veldig dårlig. Det andre er jo at pasientene som kommer hit og som er veldig syke kommer til et nytt helt nytt og moderne bygg.. Også tror jeg jo det at de som trives de yter bedre. For samfunnet så er det god økonomi å ha et tidsriktig bygg i stedet for å lappe på noe gammelt.

Han poengterer videre at det neste på agendaen nå bør være å rive det andre gamle bygget og bygge helt nytt der også,

-Det neste nå, mitt håp hvertfall, er å få revet det gamle bygget også så alt blir nytt, avslutter han.

Helseminister holdt også en tale under sermonien Foto: HealthTalk
Administrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus Bjørn Atle Bjørnbeth Foto: HealthTalk
Powered by Labrador CMS