UCB vil mot slutten av 2023 vil starte prosessen om å få godkjent legemidlet til behandling av Hidradenitis suppurativa etter at to fase 3-studier møtte sine primære endepunkter.
UCB vil mot slutten av 2023 vil starte prosessen om å få godkjent legemidlet til behandling av Hidradenitis suppurativa etter at to fase 3-studier møtte sine primære endepunkter.

Psoriasislegemiddel med effekt på svettekjertelbetennelse

I november innførte Beslutningsforum legemidlet Bimzelx (bimekizumab) til behandling av moderat til alvorlig plakkpsoriasis. Nå viser to fase 3-studier at legemidlet også har effekt på Hidradenitis suppurativa, også kalt svettekjertelbetennelse.

Publisert

Hidradenitis suppurativa (HS) er en hudsykdom som fører til betente hårsekker i svettekjertlene, oftest i armhuler eller lyske, men kan også forekomme rundt kjønnsorganer, endetarm eller under brystene hos kvinner.

Studiene som heter BE HEARD I og BE HEARD II, inkluderte henholdsvis 505 pasienter og 509 pasienter med moderat til alvorlig svettekjertelbetennelse. I uke 16 ga Bimzelx en forbedring i forhold til placebo av pasienter som oppnådde en 50 prosent reduksjon i hudabscesser og inflammatoriske knuter i forhold til baseline. Forsøkene møtte dermed sine primære endepunkter.

Mange rammes

I følge Nasjonalt servicemiljø for nasjonale kvalitetsregistere kan mellom 1- 4 prosent av befolkningen rammes av Hidradenitis suppurativa i løpet av livet. Det har imidlertid vist seg å være vanskelig å anslå nøyaktig forekomst fordi pasientene ofte skjuler sin tilstand og fordi sykdommen ofte feildiagnostiseres.

Legemiddelfirmaet UCB som har utviklet Bimzelx uttaler i en pressemelding at de mot slutten av 2023 vil starte prosessen om å få godkjent legemidlet til behandling av svettekjertelbetennelse i USA, Europa og andre markeder.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

Hydradenitis Suppurativa (HS)

  • Hudsykdom som fører til betente hårsekker i svettekjertlene.

  • Det oppstår sjenerende byller med verk, ofte i lysken og armhulene, men også rundt kjønnsorganer, endetarm og under brystene.

  • Årsaken kan ikke kobles med dårlig hygiene.

  • Sterkt knyttet til kvinnelige hormoner, og oppstår ofte under pubertet eller graviditet.

  • Det typiske bildet er at det dannes ømme, røde kuler i huden, disse kan utvikles til verkebyller.

  • Byllene kan sprekke og tømme seg for puss.

  • Det kan danne seg falske ganger under huden, og det danner seg etter hvert ofte arr.

  • Det finnes ingen effektiv kur mot tilstanden.

Kilde: NHI

I november innførte Beslutningsforum Bimzelx til behandling av moderat til alvorlig plakkpsoriasis. Godkjenningen baserte seg på EU-godkjenningen som ble ble gitt på grunnlag av tre fase 3-studier der Bimzelx viste bedre effekt på hudtilheling enn placebo, Stelara (ustekinumab) og Humira (adalimumab). Legemidlet ble generelt godt tolerert. I september startet EUs legemiddelbyrå EMA jobben med å vurdere om legemidlet også skal godkjennes for behandling av psoriasisartritt og aksial spondyloartritt, bedre kjent som Bechterev.

Bimzelx er et humanisert monoklonalt antistoff som selektivt bindes og hemmer både IL-17A og IL-17F, to viktige cytokiner i inflammatoriske prosesser.

Dagens behandling av pasienter med moderat HS er i følge Helsedirektoratet systemisk antibiotikabehandling ved oppbluss. Pasienter med mer alvorlig HS henvises til dermatolog og plastikkirurg for behandling. I påvente av time kan pasienten tilbys systemisk antibiotikabehandling.

Powered by Labrador CMS