Apotek 1 tester ut måling av blodtrykk i apotek - 60 apotek er med i piloten

De siste årene har norske apotek testet ut og innført flere ulike helsetjenester i apotek. Nå prøver Norges største apotekkjede ut betalt blodtrykksmåling som et mulig nytt lavterskeltilbud.

Publisert

APOTEK 1 SKOVVEIEN, OSLO (Healthtalk): Provisorfarmasøyt Lisa Nguyen tar imot HealthTalks utsendte til Apotek 1 Skovveien i Oslo en regnfull mandags formiddag.

De er ett av tre Oslo-apotek, og ett av 60 i landet, som er med i Apotek 1-kjedens pilot på en mulig ny helsetjeneste i apotek - blodtrykksmåling. Lavterskeltilbudet skal inkludere både drop-in og timebestillinger. En farmasøyt som har gjennomgått kurs i blodtrykksmåling måler kundens blodtrykk tre ganger, og det genereres et gjennomsnittstall fra de tre målingene som kunden får med seg på en brosjyre.

– Kun et supplement til leger

Apotek 1 påpeker på sine nettsider at blodtrykksmåling i apotek kun er et supplement til leger og andre helseaktører.

«Vi stiller ingen diagnoser, og vi gir kun generell informasjon om blodtrykksmåling og hva som regnes som normale og unormale blodtrykksnivåer. Hvis målingene dine tyder på at du har forhøyet blodtrykk vil vi råde deg om å kontakte legen din for en mer omfattende helsesjekk», skriver de.

– Løfte apotekene som plattform

– Jeg synes alle typer helsetjenester er viktig å få frem på apotek. Farmasøyter er dyktige, de kan mye, og blodtrykksmåling er noe vi kan og som vi kan veilede om. Vi kan også mye om legemidler knyttet til blodtrykk. Så jeg synes det er fint å kunne løfte apotekene som en plattform der man kan gjøre dette, og vise at vi har kompetansen til å gjøre det. Også er det noe med tilgjengeligheten, at man kan stikke innom et apotek og få denne typen veiledning fort og enkelt, sier Lisa Nguyen til HealthTalk. Se resten av intervjuet med henne i videoen øverst i saken.

Kunden må betale for blodtrykksmåling

Tjenesten skal ifølge Apotek 1s kommunikasjonssjef Silje Ensrud evalueres til våren Hun opplyser også om at dette vil være en betalt tjeneste, og at kundene vil måtte betale 100 kroner for å få målt blodtrykket sitt i ett av de 60 pilotapotekene.

– Helsetjenesten er særlig aktuell for de som bruker hormonelle prevensjonsmidler, men også de som bruker legemidler ved høyt blodtrykk eller de som bruker nettleger og ikke får målt blodtrykket, skriver hun i en e-post til HealthTalk.

Powered by Labrador CMS