STOR OPPMERKSOMHET: Professorer i psykologi, Gerd Kvale og Bjarne Hansen, har vekket internasjonal oppmerksomhet for The Bergen 4-Day Treatment. Fra venstre: næringsminister Jan Christian Vestre, Gerd Kvale, Bjarne Hansen og Forskningsrådets adm.dir. Mari Sundli Tveit. FOTO: Forskningsrådet
STOR OPPMERKSOMHET: Professorer i psykologi, Gerd Kvale og Bjarne Hansen, har vekket internasjonal oppmerksomhet for The Bergen 4-Day Treatment. Fra venstre: næringsminister Jan Christian Vestre, Gerd Kvale, Bjarne Hansen og Forskningsrådets adm.dir. Mari Sundli Tveit. FOTO: Forskningsrådet

Firedagersmetode mot angst får innovasjonspris

Forskerne Gerd Kvale og Bjarne Hansen får innovasjonsprisen for behandlingsprogrammet The Bergen 4-Day Treatment – en firedagersmetode som har vist seg å ha svært god effekt på alvorlige angstlidelser som OCD, panikkangst og sosial angst.

Publisert Sist oppdatert

I går går Forskningsrådets innovasjonspris, på 500 000 kroner, til Gerd Kvale fra Universitetet i Bergen og Bjarne Hansen fra Helse Bergen for The Bergen 4-Day Treatment (B4DT), melder NTB. De to professorene i psykologi har utviklet en metode som har svært god effekt mot alvorlige angstlidelser som OCD, panikkangst og sosial angst.

– Det er utrolig kjekt med dette fokuset på innovasjon. Som forsker er drømmen at det du holder på med skal komme mennesker til gode – at du skal nå frem og gjøre en forskjell. Vi setter selvsagt stor pris på at dette er vektlagt i begrunnelsen, sier Bjarne Hansen, professor i psykologi til HealthTalk.

Gjennom B4DT kan pasienter som er alvorlig rammet av angst få hjelp til å komme ut av lidelsen på fire dager. Omtrent 90 prosent av pasientene får signifikant bedring, og fire år senere er mer enn 70 prosent fremdeles friske. Mer enn 50 klinikker i Norge har tatt metoden i bruk, og i tillegg er det etablert 4-dagers teams i Sverige, Finland, Tyskland, Singapore og på Island. Et tilbud er også under oppbygging i USA.

– Det som er interessant med programmet er at man kombinerer nytt og gammelt. Man bygger på det som allerede av finnes av forskning og godt etablert behandling og kombinerer med det som er nytt, sier Hansen til HealthTalk.

Han sikter da blant annet til formatet og at man gjennomfører hele behandlingsforløpet på fire og dager. B4DT har fått stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt, og Kvale og Hansen er blant annet blitt inkludert på Time Magazines liste over 50 personer som forvandler helsetjenestene.

Forskningsbasert innovasjon

Innovasjonsprisen deles årlig ut til en person eller virksomhet som har brukt forskning strategisk i sitt innovasjonsarbeid, og på den måten skapt forskningsbasert innovasjon. Næringsminister Jan Christian Vestre overrakte i dag prisen til vinnerne.

– Årets vinnere av innovasjonsprisen viser på imponerende vis hvordan grunnleggende forskning kan bane vei for nyskapning med internasjonal gjennomslagskraft. Gerd Kvale og Bjarne Hansen har kombinert forskningsbasert kunnskap, engasjement og innovasjonskraft til å utvikle et tilbud som allerede har gitt mange mennesker et bedre liv, sier Forskningsrådets administrerende direktør Mari Sundli Tveit.

Juryen for Innovasjonsprisen bestod av Kristin Halvorsen (Cicero og styreleder i Forskningsrådet), Eirik Næss-Ulseth (gründer), Tone Merethe Aasen (Trondheim kommune) og Mari Sundli Tveit (Forskningsrådet).

Prisvinneren er et fremragende eksempel på en suksessrik tjenesteinnovasjon som bygger på grunnleggende forskning. Den er allerede tatt i bruk i USA og flere europeiske land, i tillegg til i Norge. Forskerne har bygget på sitt omfattende forskningsarbeid innen psykologi og psykisk helse for å utvikle et nyskapende behandlingsopplegg med imponerende resultater blant pasienter med ulike psykiske lidelser. Forebygging av utenforskap og psykisk uhelse er en av vårt samfunns store utfordringer, og B4DT er et viktig bidrag til dette arbeidet. Slik kan metoden også få stor samfunnsøkonomisk betydning, ved å forebygge sykdom og bidra til økt deltakelse i arbeidslivet. B4DT er i tillegg et lysende eksempel på innovasjonskraften i offentlig sektor.

Powered by Labrador CMS