Mindre enn tre prosent av pasientene i Norge inngår i kliniske studier

I den nasjonale handlingsplanen for kliniske studier som ble publisert i januar 2021 er målet å doble antallet kliniske studier innen 2025. I motsetning til i land vi ofte sammenlikner oss med har vi i Norge opplevd en nedgang i kliniske studier de siste ti årene. Handler det om at sykehusene ikke har tilgang til pasienter som kan inkluderes? Handler det om organiseringen av kliniske studier? Kan det være andre årsaker, og kan legemiddelindustrien bidra til å snu nedgangen?

Gullstandarden

Hva er grunnen til at man ser en nedgang i kliniske studier i Norge?

Professor og onkolog Jan Oldenburg fra Ahus delte sine meninger da han var på besøk hos Oncocast.

-Man trenger mange nok pasienter i studiene, og det overestimeres ofte hvor mange pasienter som til slutt vil og kan delta i studien. I min hverdag har trenden egentlig vært motsatt, men jeg ser at det krever mye organisering og ekstra arbeid. Hvis man ikke har tid eller evne til å organisere dette ordentlig kan det bli en stor belastning for onkologene. Vi har hatt en omorganisering på Ahus og kommet styrket ut av dette og anskaffet en studiekoordinator.

Som regel er det slik at hvis du først starter med standardbehandling så er ikke pasienten inkluderbar lenger. En studie går for eksempel på førstelinje standardbehandling og utfordrer det som har vært gullstandard i ti år, men hvis behandling med gullstandard er startet er man automatisk ute av vurdering, så det er et vindu som fort lukkes, sier Oldenburg

Lytt til podcasten med Jan Oldenburg her!

Snøballeffekt

Assisterende Generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei gjestet Oncocast sammen med Jan Oldenburg.

-Det er litt sånn at hvis en snøball begynner å rulle ved at man finner bedre behandling, så øker entusiasmen og dermed også satsningen. Innenfor lungekreft-området har det virkelig vært en slik snøball-effekt. Fra å være en ekstremt dødelig sykdom til at man ser tydelig forbedringer i overlevelse. Insentivene for å satse på forskning er ikke like store ved alle former for kreft, det skjer for eksempel lite ved forskning på bukspyttkjertelkreft, sier han.

Det er mange kreftpasienter i Norge som reiser til utlandet for å delta i kliniske studier med ny behandling man ikke i dag får i Norge. Vi konkurrer med flere land om de kliniske studiene og hvis Norge skal lykkes med å snu trenden så det viktig at flere setter av ressurser til kliniske studier.

Er det behov for en evaluering av Nye Metoder?

Før Beslutningsforum for Nye Metoder ble innført kunne alle nye legemidler nærmest automatisk bli tatt i bruk når de ble godkjent i EU. Legene var stort sett fornøyde med denne løsningen, men dette ga liten mulighet til å kontrollere kostnader – og det var ikke nødvendigvis alt som ble godkjent som ga god effekt for pasientene. Et av spørsmålene Beslutningsforum var ment å svare på var derfor «får vi nok verdi igjen for pengene?»

Fjerde episode av Oncocast gjestes av Fredrik Schjesvold. Han er overlege og hematolog og leder Oslo Myelomatosesenter ved Oslo universitetssykehus. Han er en av Nord-Europas fremste eksperter innen benmargskreft.

Vi får også stifte bekjentskap med Karoline Knutsen som er seniorrådgiver i Legemiddelindustrien. Hun har de siste årene jobbet mye med markedstilgang for legemidler og deler sine refleksjoner og erfaringer i podcasten.

Lytt til podcasten her!

MI-PD1-0066-NO

Nasjonal handlingplan for kliniske studier publiserte i januar 2021 målet om å doble antall kliniske studier innen 2025
Fredrik Schjesvold, overlege og hematolog
Powered by Labrador CMS