Salg av malariamedisinen Hydroksyklorokin øker 60 prosent

Tall fra Farmastat viser at det er en økning i salget av malariamedisinen Hydroksyklorokin på 60 prosent i perioden januar til april 2020, sammenlignet med samme periode i 2019.

Vis mer

– Salget av malariamidler generelt er normalt, men for legemidlet Plaquenil (hydroksyklorokin) er det en vesentlig økning. Sykehusene tar tydeligvis inn mer av dette nå, men økningen er stor også i øvrige apotek. Salget øker totalt 60 prosent, sier daglig leder i Farmastat, Stian Lekang.

Britt Moe Flatla, daglig leder i Sanofi som produsrer Plaquenil forteller at Sanofi ikke har konkret informasjon om hvilke godkjente indikasjoner salget er økt for.

– Det er korrekt at det er økt salg av Plaquenil (hydroksyklorokin) for den angitte perioden. Sanofi har sammen med Legemiddelverket sendt ut et «Kjære Helsepersonell-brev» om bruk av Plaquenil (hydroksyklorokin) i forbindelse med Covid-19. Hydroksyklorokin har ikke markedsføringstillatelse for behandling av Covid-19 noe sted i verden og enhver forskrivning av hydroksyklorokin til dette medisinske formålet er derfor å regne som off label-bruk, sier Moe Flatla til Farmastat.

I går ble det kjent at Verdens helseorganisasjon WHO stanser inntil videre utprøving av malariamedisinen hydroksyklorokin i behandlingen av covid-19.

Les mer