Helseministeren om lave smittetall: Vi har senket skuldrene litt

Helseminister Bent Høie (H) gleder seg over svært lave coronasmittetall. Men mener det er grunn til bekymring så lenge smitten er i Norge.

Vis mer

– Vi har jo sammen senket skuldrene litt og litt. Vi er i en fase hvor vi gradvis og kontrollert åpner opp. Men det er fortsatt veldig viktig at vi tar de generelle tiltakene på alvor for å unngå at smitten, som vi har i samfunnet, får en oppadgående kurve igjen, sier Høie .

I FHIs dagsrapport om coronaviruset mandag, kom det fram at ti av elleve fylker ikke har registrert noen nye smittetilfeller på to døgn. 23. og 24. mai ble det kun påvist sju nye tilfeller av covid-19 i landet, og alle var i Oslo.

Høie mener tallene bekrefter at vi sannsynligvis fortsatt har kontrollen, men han advarer mot å slappe av den grunn.

– Vi hadde få smittede også før 12. mars på et tidspunkt. Så lenge vi har smitten i befolkningen, er det fare for en økning. Hvis alle er flinke og følger rådene når det gjelder avstand, håndhygiene og holder seg hjemme om man har symptomer og lar seg teste, er det en av måtene vi kan overvåke situasjonen på, sier han.

Kun i Oslo

Ifølge dagsrapporten til FHI fra mandag, var det altså bare Oslo som hadde registrert smitte de to forutgående dagene.

– Det ser man også fra en del andre land. At større byer blir rammet hardere enn ellers i landet, hvor det ikke er så tett befolket, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

Hun understreker at også andre faktorer spiller inn.

– Lave smittetall betyr ikke nødvendigvis at vi ikke har noe smitte noe annet sted i Norge. Det har også med i hvor stor grad folk oppsøker lege og blir testet, sier hun.

Les mer