
- Det er noen få legemidler som står for mesteparten av manglene. I vår undersøkelse fant vi at fem virkestoffer står for over halvparten av legemiddelmangelen. Det forteller meg at det er mulig for myndighetene å redusere legemiddelmangelen dersom de går konkret til verks. Det sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen
Apotekforeningen ber nå Statens legemiddelverk sette i verk tiltak som gjør det mer økonomisk attraktivt for legemiddelprodusentene som produserer gamle livsviktige legemidler som har mistet patentet å selge til Norge.
- Noen av de gamle, billige legemidlene har en så lav pris at det ikke lenger er økonomisk interessant å produsere og levere til Norge. I noen tilfeller må vi derfor øke prisene på slike legemidler. I tillegg må vi gjøre det enklere og billigere eller gratis å registrere slike legemidler i Norge. Tysnes sier at vi trolig må øke prisen for noen av legemidlene fra 80 til 90 eller 100 kroner per pakning for å få nok leveranser.
-Jeg tror Legemiddelverket som fagmyndighet må gå inn og bruke skjønn om det er tilfeller - og det er jeg helt sikker på at det er - der man kunne få mye bedre leveringssikkerhet ved å heve prisen litt. Men det vil ikke være smart å gi en allmenn prisøkning til alle fordi det vil bli fryktelig dyrt, sier Tysnes.
Du kan se hele intervjuet med Oddbjørn Tysnes her:
Apotekforeningen har nå tatt initiativ til at dere, legemiddelindustrien og myndighetene og kommer opp med en shortlist over tiltak. Hvilke tiltak mener du kan iverksettes nå umiddelbart?
-Det første vi bør gjøre er å definere de fem til 10 legemidlene som er billige, gamle og uten konkurranse i Norge, men som har godkjente alternative legemidler i andre EU eller EØS-land. Så bør vi se på hva vi kan gjøre for å få de som produserer alternative legemidler i andre land til også å komme inn på det norske markedet. Det bør vi klare å definere i løpet av noen få måneder, vi bør ha kontakt med leverandørene i løpet av noen få måneder og så bør legemiddelverket gjøre det gratis og veldig enkelt å registrere disse legemidlene i Norge og så må vi samarbeide med grossistene slik at leverandørene skjønner at det er et marked og da bør vi kunne ha disse legemidlene tilgjengelig for norske pasienter i løpet av ett år.
Så du tror at i løpet av relativt kort tid så kan dere sammen med industrien og myndighetene ha løst store deler av dette problemet?
Ja i hvert fall en del av det. Det er ikke en enkelt løsning på legemiddelmangelen det er mange ting som skal til, men dette er en av løsningene. Og så er det også andre ting som også er fornuftig å gjøre og noen gamle legemidler er blitt så billige at det ikke er kommersielt interessant å levere dem til Norge og det er klart risikofylt for da blir vi plutselig stående uten.
Audun Hågå er sjefen i Statens legemiddelverk. Han forteller til HealthTalk at legemiddelmangel er et problem som er stort og økende.
-Det er et særdeles tiltagende problem Det har doblet seg hvert år de siste årene. Det ligger an til å gjøre det i år også. Heldigvis så klarer vi å løse de fleste problemstillingene i samarbeid med apotekene og grossistene. Det er veldig sjeldent at det blir et virkelig stort problem for pasientene. Men det er virkelig grunn til å ta ordentlig tak i dette for plutselig skjer det et eller annet som blir virkelig alvorlig, sier Hågo
Han forteller at det ikke er én konkret ting som kan pekes ut som hovdeforklaringen til at legemiddelmangelen øker. Det er snarere et bredt sammensatt årsaksforhold som blant annet omfatter produksjon, leveranser og lagersituasjonen. I følge Hågo betyr det at selv mindre problemer i legemiddelforsyningskjeden kan få store konsekvenser.
Du kan se hele intervjuet med Audun Hågå her:
Og hva er det nå Statens legemiddelverk og myndighetene tenker å gjøre for å bøte på dette problemet?
-Det er to måter å se problemet på. Det ene er å forsøke å fikse problemet når det er oppstått - og avhjelpe problemet. Det andre er å finne årsakene og forebygge. Nå vokser dette så raskt at det blir viktigere og viktigere synes jeg å finne måter å forebygge dette på. Da er det dessverre slik at det er kompliserte årsaker og dette er internasjonale årsaker. Så her vil vi arbeide i våre kanaler internasjonalt for å forsøke å få til bedre løsninger enn det vi har i dag, sier Hågo.
Er noe av problemet at norske legemiddelpriser er så lave på grunn av trinnprissystemet, at myndighetene har presset prisene så kraftig at det ikke lenger er interessant for legemiddelindustrien å levere til Norge?
Jeg skjønner hva du mener. Jeg er usikker. Jeg er usikker. Men alltid er det pendeler som svinger. Nå har pendelen svingt veldig raskt eller veldig langt over lave priser. Men jeg tror dette er en utvikling som hadde skjedd uansett, at alle ønsker å kutte sine kostnader, maksimere sin profitt, men dette har skjedd lenge og i mange ledd, så da blir det hele sårbart. Så da er det ikke så lett å få dette reversert og plutselig helle mere penger på, for da tror jeg dette vil forsvinne i de første leddene. Men dette bør undersøkes og ses nærmere på i lys av det vi ser nå.
Er dette et problem som kan løses eller kan det bare reduseres?
Ja, det er et godt spørsmål. Målsetningen må alltid være å løse det slik at vi kommer tilbake til situasjonen som er adskillig mer normal.