Coronaviruset

Helseminister Bent Høie (H) og Lars Vorland under en pressekonferanse der statsråden mottok en rapport om bruk av AstraZeneca og Janssen-vaksinene i Norge. Tidligere Helse nord-direktør Lars Vorland har ledet regjeringens ekspertutvalg om virusvektorvaksiner.

Ekspertutvalg: - Ikke bruk AstraZeneca- og Janssen-vaksinene i koronavaksinasjonsprogrammet

AstraZeneca- og Janssen-vaksinene bør ikke brukes i koronavaksinasjonsprogrammet, anbefaler regjeringens ekspertutvalg om virusvektorvaksiner. Helseminister Bent Høie (H) sier at det har kommet gode nyheter i det siste, som gjør det mindre negativt å ikke ta i bruk de to vaksinene.

Publisert

Utvalget, som ledes av Lars Vorland, overleverte sin anbefaling til regjeringen mandag. Der kom det fram at anbefalingen deres er at ingen av vaksinene bør brukes i koronavaksinasjonsprogrammet.

– Jeg skal ikke gå inn på årsaken, for det er allerede godt kjent. Det er selvfølgelig på grunn av de svært alvorlige bivirkningene som har vært, sa Vorland.

Anbefalingen om ikke å ta dem inn i vaksinasjonsprogrammet er basert på smittesituasjonen i Norge.

– Endret smittetrykk, nye virusmutanter, uforutsette problemer med vaksineleveranser og eventuell ny informasjon om bivirkninger vil kunne føre til andre konklusjoner, heter det i anbefalingen.

Utvalget delt om frivillighet

Utvalget var imidlertid delt i synet på det bør åpnes for å gi disse to vaksinene utenfor vaksinasjonsprogrammet.

Vorland sa på pressekonferansen at utvalget var delt på midten i dette spørsmålet, men at det i praksis ikke vil være mange som vil ta denne vaksinen frivillig. Flertallet mener at dagens smittesituasjon i Norge tilsier at det kun unntaksvis vil være forsvarlig å tilby slike valgfrie virusvektor-vaksiner.

Flertallet mener at dagens smittesituasjon i Norge tilsier at det kun unntaksvis vil være forsvarlig å tilby valgfrie virusvektorvaksiner.

Et mindretall mener at vaksinene kan tilbys på resept til dem som ønsker det. Mindretallet påpeker at den enkelte selv er i best i stand til å vurdere risikoen, egen situasjon og behovet for å få vaksine flere uker tidligere.

Mindretallet mener at rent prinsipielt må det veie mer hva individet ønsker enn samfunnets behov. De mener at vaksinene fra AstraZeneca og Janssen kan tilbys på resept til dem som ønsker det, og mener at enkeltindividet selv er best i stand til å vurdere risikoen.

Folkehelseinstituttet anbefaler på sin side ikke at den enkelte selv skal kunne velge Janssen-vaksinen innen koronavaksinasjonsprogrammet.

Forsinkelse

Heller ikke Folkehelseinstituttet anbefaler å ta Janssen-vaksinen inn i vaksineprogrammet slik smittesituasjonen er nå.

Folkehelseinstituttet (FHI) mener at vaksinen bør være en beredskapsvaksine som kan brukes dersom vaksineforsyningene fra Pfizer og Moderna skulle svikte.

Anbefalingen medfører en forsinkelse på opptil to uker for den første dosen i den yngste aldersgruppen, som er 18- til 44-åringer uten underliggende sykdommer.

– Forsinkelsen på opptil to uker vil ramme de som har lav sykdomsbyrde, og den vil skje på et tidspunkt hvor det sannsynligvis vil være mindre smitte og færre smitteverntiltak enn det er nå, sier FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm.

Høie: Mindre negativt

Helseminister Bent Høie (H) sier at det har kommet gode nyheter i det siste, som gjør det mindre negativt å ikke ta i bruk Janssen- eller AstraZeneca-vaksinene.

Høie mottok mandag rapporten fra ekspertutvalget.

– Utvalget har gjort et stort og godt arbeid på kort tid. Regjeringen vil nå gå grundig gjennom rapporten og bruke den som beslutningsgrunnlag sammen med Folkehelseinstituttets anbefaling for å ta stilling til bruk av disse vaksinene, sa Høie da han mottok rapporten.

Statsråden fremhever at Norge nå får flere og gode leveranser av Pfizer-Biontech-vaksinen, og at studier har vist at man har svært god beskyttelse allerede tre uker etter første vaksinedose av denne.

– Til sammen er dette faktorer som gjør det mindre negativt å utelukke bruk av virusvektorvaksiner, sier Høie.

Norge har foreløpig ikke tatt i bruk Janssen-vaksinen, som ble godkjent i EU og Norge 11. mars. Det skyldes nærmere undersøkelser av bivirkninger.

AstraZeneca-vaksinen ble stanset i Norge 11. mars etter meldinger om tilfeller av blodpropp hos vaksinerte. FHI ønsker å ta vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet.

Powered by Labrador CMS