
Legemidler og biotek
TWILIGHT-studien: Brilique reduserte blødning hos pasienter med alvorlig hjertesykdom uten økning av iskemiske hendelser
Det sier professor Sigrun Halvorsen på Oslo Universitetssykehus når hun oppsummerer AstraZenecas nye TWILIGHT-studie som ble presentert på American College of Cardiology (ACC) sitt årlige møte for noen dager siden.
Dette er en subgruppestudie av den store dobbeltblinde TWILIGHT-studien som ble presentert høsten 2019 og som undersøkte mer enn 7000 pasienter som nylig hadde gjennomgått PCI. I hovedstudien inkluderte man pasienter hvor det var planlagt dobbelt platehemmende behandling med acetylsalisylsyre og ticagrelor i 12 måneder etter PCI. Her kan du se hele intervjuet med Sigrun Halvorsen,
Artikkelen fortsetter under videoen.
Ønsker du å holde deg oppdatert?
Få de siste nyhetene fra helsebransjen rett i innboksen!
- Dobbelt platehemmende behandling er en veldig effektiv behandling som forebygger nye hjerteinfarkt, hjerneslag, angina og død. Men i denne studien stoppet halvparten av pasientene med dobbelt platehemmende behandling etter tre måneder og gikk videre med ticagrelor som monoterapi. Resultatet viste at disse pasientene fikk hele 50 prosent færre klinisk relevante blødninger sammenliknet med de som fortsatte med dobbelt platehemmende behandling. Men aller viktigst var at forekomsten av iskemiske hendelser som død, nytt hjerteinfarkt eller hjerneslag, ikke var høyere i gruppen som fikk monoterapi med ticagrelor. Dette var ganske revolusjonerende funn, sier professor Sigrun Halvorsen.
Professor Sigrun HalvorsenDe nye dataene fra TWILIGHT-studien viser at å stoppe acetylsalisylsyre og fortsette behandling med Brilique alene reduserte blødningskomplikasjoner hos høyrisikopasienter, mens de fortsatt opprettholdt samme effekt på iskemiske hendelser.
- På ACC 2020 ble det lagt frem to substudier basert på data fra denne hovedstudien fra 2019. Hvilke pasientgrupper var det man nå undersøkte?
- Man valgte å se på to subgrupper av pasienter som man på forhånd vet har særlig stor risiko for iskemiske hendelser. For begge gruppene stoppet halvparten av pasientene med dobbelt platehemmende behandling etter tre måneder og gikk videre med ticagrelor som monoterapi, sier Halvorsen.
Den første gruppen hadde fått utført komplekse PCI-behandlinger (TWILIGHT-COMPLEX). De hadde for eksempel fått innsatt mange stenter eller fått innsatt lange stenter. Dette øker risikoen for at stentene tromboserer slik at det oppstår nye hjerteinfarkter. - I denne pasientgruppen kunne man tenke seg at det er et behov for langvarig dobbelt platehemmende behandling. Men resultatet i denne substudien var helt på linje med resultatet i hovedstudien - altså en betydelig reduksjon i forekomsten av blødninger, og forekomsten av iskemiske hendelser var ikke høyere enn i kontrollgruppen som fikk dobbelt platehemmende behandling i 12 måneder. Dette var et viktig funn, sier Halvorsen.
Den andre subgruppen som ble undersøkt var diabetespasienter som hadde fått utført PCI (TWILIGHT-DM). - Denne pasientgruppen har også høy risiko for nye hjerteinfarkt, hjerneslag eller død. Også i denne gruppen fant man det samme som i hovedstudien, nemlig lavere forekomst av blødning, og ingen økt forekomst av iskemiske hendelser i gruppen som fikk monoterapi med ticagrelor sammenliknet med de som fikk dobbel platehemmende behandling i 12 mnd. Begge subgrupeanalysene var med andre ord helt konsistente med hovedstudien, sier Halvorsen.
Hvilke konsekvenser vil du si at disse tre studiene har for den norske pasientbehandlingen?
- Det er et veldig godt spørsmål, og noe vi diskuterer i disse dager. Disse studiene er så nye at de ikke har kommet inn i de faglige retningslinjene, men de vil helt sikkert bli tatt hensyn til når nye retningslinjer fra ESC (European Society of Cardiology) skal utformes. Det er litt mer komplisert enn å bare si at vi nå tar bort acetylsalisylsyre etter tre måneder for alle disse pasientene. Vi har også studier som viser at det er gunstig å forlenge dobbel platehemmende behandling ut over 12 mnd. Så vi har studier som peker i litt forskjellige retninger, sier hun.
- Det betyr at vi i større grad må skreddersy behandlingen til den enkelte pasient. Men jeg tror at med de effektive platehemmere vi har i dag, oftere kan ta bort acetylsalisylsyre etter en tid. Særlig hos pasienter med stor risiko for blødning vil vi vurdere å ta bort acetylsalisylsyre relativt tidlig. Twilight-studien viste at selv pasienter med høy risiko for iskemiske hendelser kan føle seg trygge med monoterapi med ticagrelor, etter en 3 mnds periode med dobbel platehemning, avslutter Sigrun Halvorsen.
Her kan du se presentasjonen av TWILIGHT-studien på ACC.