
Legemidler og biotek
Immunterapi øker sykdomsfri overlevelse for pasienter som er operert for tidlig lungekreft
Studien som heter IMpower010 er den første fase 3-studien som viser at immunterapi gitt som adjuvant behandling etter operasjon øker sykdomsfri overlevelse (DFS) hos pasienter med ikke-småcellet lungekreft i fase IB - IIIA, sammenlignet med pasienter som får støttebehandling.
Få gratis nyhetsbrev
Slik virker immunterapi
Det er to hovedtyper immunsjekkpunkthemmere som på hver sin måte hjelper immunsystemet til å finne og ødelegge kreften: PD-1-hemmere (som Opdivo og Keytruda) og PD-L1-hemmere (som Tecentriq). Begge typene hindrer at kreftcellene binder seg til PD-1 og sørger dermed for at T cellene aktiveres (se bilde over).
PD-L1- hemmere binder seg til et protein kalt PD-L1, som uttrykkes på tumorceller og tumorinfiltrerende immunceller, og blokkerer dets interaksjoner med både PD-1 og B7.1 reseptorer. Ved å hemme PD-L1, kan Tecentriq muliggjøre aktivering av T-celler.
PD-1-hemmere binder seg til et protein kalt PD-1 som finnes på overflaten av aktiverte T-celler og hindrer at PD-L1 binder seg til PD-1. Dermed blir T-cellene aktive.
Selv om man har operert bort hele svulsten, kan det være kreftceller igjen i kroppen, uten at de gir symptomer eller synes på MR eller CT. Adjuvant behandling har som formål å angripe disse resterende kreftcellene og dermed redusere risikoen for tilbakefall.
Selv om Roche ikke avslørte de detaljerte resultatene, sier det sveitsiske legemiddelselskapet at størrelsen på DFS-fordelen var "spesielt uttalt" blant pasientene som hadde kreft som uttrykte PD-L1.

Karsten Bruins Slot, medisinsk direktør i Roche Norge forteller at studien viser at tidlig diagnose og behandling av lungekreft før sykdommen har spredt seg kan hindre tilbakefall og gi pasienten den beste muligheten for kurasjon.
Stadier ved lungekreft
Stadieinndeling av lungekreft er relativt komplisert. Her beskrives en forenklet stadieinndeling av svulsten:
- Stadium 1: Kreftsykdommen finnes bare i den ene lungen og er mindre enn 4 cm i diameter.
- Stadium 2: Kreftsvulsten er større enn 4 cm i diameter og kan ha vokst inn i lungens hovedbronkie eller brystveggen.
- Stadium 3: Kreftsvulsten er stor og kan ha vokst inn i hjertet, pusterøret eller spiserøret eller har spredd seg til en rekke lymfeknuter.
- Stadium 4: Kreftsykdommen har spredd seg inn i organer utenfor lungen.
- Resultatene fra IMpower010-studien med Tecentriq er unike, og viser at immunterapi kan forlenge overlevelse uten tilbakefall hos pasienter som har blitt operert for ikke-småcellet lungekreft. Resultatene fra studien skal nå deles med myndighetene og vi vil jobbe for at behandlingen kan bli tilgjengelig for norske pasienter så raskt som mulig, sier Karsten Bruins Slot.
Roche vil presentere resultatene fra studien på en kommende medisinsk kongress og de vil studiedataene med norske og europeiske legemiddelmyndigheter.
Dette er neoadjuvant og adjuvant behandling
Adjuvant behandling med immunterapi
Selv om man har operert bort hele svulsten, kan det være kreftceller igjen i kroppen, uten at de gir symptomer eller vises på MR eller CT. Adjuvant behandling har som formål å angripe disse resterende kreftcellene og dermed redusere risikoen for tilbakefall. Vanligvis dreier det seg om cellegiftkurer eller stråleterapi gitt etter en kreftoperasjon for å redusere risiko for tilbakefall. Innenfor behandling av malignt melanom er immunterapi innført som adjuvant behandling, men foreløpig ikke for neoadjuvant behandling.
Neoadjuvant behandling
Formålet med neoadjuvant behandling er å redusere størrelsen på kreftsvulsten eller fjerne mikroskopiske metastaser før svulsten skal fjernes kirurgisk. Det finnes ingen godkjente behandlinger med immunterapi i neoadjuvant setting. Neoadjuvant behandling er en lovende behandlingsstrategi som ha potensiale til å endre behandlingspraksis. Men vi trenger data som kan dokumentere at behandlingen gir økt progresjonsfri overlevelse og gjerne økt totaloverlevelse, sier Brustugun.
Det foregår også lovende forskning på neoadjuvant behandling med immunterapi det vil si at man gir legemidlet før operasjon. Tidligere har vi skrevet om CheckMate -816 som er den første fase III studien som viser at å kombinere en immunsjekkpunkthemmer med cellegift har bedre effekt enn cellegift alene i en neoadjuvant setting hos pasienter med ikke metastatisk ikke-småcellet lungekreft,
Signifikant flere pasienter med ikke-småcellet lungekreft som fikk immunterapien Opdivo (nivolumab) i kombinasjon med cellegift før operasjon hadde ingen kreftceller i deres resekterte vev, sammenliknet med pasienter som kun fikk kjemoterapi. Det er et betydelig behov for mer effektiv behandling, for i dag får om lag halvparten av pasientene som opereres tilbakefall og dør. Du kan lese mer om denne studien her.
IMpower010-studien
IMpower010 er en åpen, randomisert, global, multisenter fase III studie som vurderer, effekt og sikkerhet av Tecentriq (atezolizumab) hos pasienter med stadium IB - IIIA ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) etter kirurgisk fjerning av kreftsvulsten og opp til 4 sykler med adjuvant cisplatin-basert cellegift. I studien ble 1005 pasienter randomisert 1:1 til Tecentriq (opptil 16 sykler) eller kun støttebehandling. Studiens primære endepunkter er utprøver-vurdert sykdomsfri overlevelse (disease free survival [DFS]) hos PD-L1 positive pasienter med stadium II - IIIA NSCLC, alle randomiserte pasienter med stadium II - IIIA NSCLC og alle pasienter (ITT) med stadium IB - IIIA NSCLC. Totaloverlevelse i hele studiepopulasjonen er et viktig sekundært endepunkt. Behandling med Tecentriq viste en statistisk signifikant forbedring i DFS sammenlignet med støttebehandling hos alle randomiserte pasienter. Effekten var mest uttalt hos pasienter som hadde PD-L1 positiv NSCLC.
Vi i HealthTalk ønsker å lage innhold som er verdifullt for deg som jobber i helsevesenet. Hvis du likte denne artikkelen, og vil at vi skal lage mer innhold som dette, kan du støtte oss ved å melde deg på vårt nyhetsbrev her
