
Legemidler og biotek
-Nordmenn skal ha like god tilgang på persontilpasset medisin som pasienter i andre land
Ønsker du å holde deg oppdatert?
Få de siste nyhetene fra helsebransjen rett i innboksen!
- Persontilpasset medisin kan gi mer målrettet diagnose, behandling og forebygging av mange sykdommer, bedre behandlingseffekt og redusert forekomst av bivirkninger.
- Persontilpasset medisin krever avansert utstyr, tverrfaglighet og høy kompetanse.
- Det generelle kunnskapsnivået i helsetjenesten om persontilpasset medisin og biologiske mekanismer er for lavt.
- Det er for liten kapasitet på Norske sykehus blant annet på diagnostikk for å kunne ta mer i bruk innovative legemidler. Sykehusene trenger blant annet flere patologer og molekylærbiologer.
- Det norske beslutningssystemet er ikke er i stand til å takle den genomiske revolusjon på en god måte. Persontilpasset medisin er et viktig område for innovasjon og næringsutvikling.
Se innslaget her:
-Vi er inne i det kalles en genomisk revolusjon med persontilpasset medisin som kan gi mer målrettede diagnoser, bedre behandling og forebygging for mange. Særlig innenfor behandling av kreft og sjeldne diagnoser åpner det nå seg nye muligheter. Hva er din ambisjon for å legge mer til rette for at pasienter kan få bedre tilgang til denne type behandling?
-Det er ingen grunn til at nordmenn ikke skal ha like god tilgang på denne type behandlingen som alle andre. En fordel med Norge er at når vi først tar i bruk nye behandlingsmetoder så gjelder det for alle, sier Høyres Helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland til HealthTalk.
-Den norske helsetjenesten er enhetlig organisert, holder god kvalitet og er generelt sett tilgjengelig for hele befolkningen. De landene som er først ute med å ta i bruk nye og kostnadskrevende legemidler er ofte land som baserer seg på en forskingsmodell. Dette er land der enkeltpersoner som er villige til å bla opp fryktelig mye penger for egen helse får den beste behandlingen. Heldigvis har vi ikke en slik samfunnsmodell i Norge. Min ambisjon er at tilgangen til persontilpasset medisin skal på plass innen den offentlige helsetjenesten, sier Stensland som ikke legger skjul på at det er flere forhold som utfordrer en mer utvidet bruk av slike legemidler.
For lavt kunnskapsnivå på sykehusene
Et sentralt forhold - som også har vært påpekt i Nasjonal strategi for persontilpasset medisin i helsetjenesten 2017-2021, er at det generelle kunnskapsnivået i helsetjenesten om persontilpasset medisin og biologiske mekanismer er for lavt. - Det er for liten kapasitet på Norske sykehus blant annet på diagnostikk for å kunne ta mer i bruk innovative legemidler. Vi trenger blant annet flere patologer og molekylærbiologer, forteller Stensland som legger til at det finnes en rekke relevante norske forskningsmiljøer som har høy kompetanse og kvalitet og gode internasjonale nettverk.
-Sier du at det er flaskehalser i helsevesenet som er litt av årsaken til at man ikke klarer å gjennomføre nok behandling med persontilpasset medisin?
Utfordrer den norske helsemodellen
-Ja det er korrekt, og en annen utfordring dreier seg om penger og økonomi. Hvordan skal man for eksempel prise disse legemidlene, hva er en rettferdig pris? Noe av terapien er engangsterapi. Hvordan skal du prise et legemiddel som du gir en gang, men der målet er kurativt, spør Stensland. -Dette utfordrer den norske modellen og jeg har sagt tidligere at det norske beslutningssystemet ikke er i stand til å takle den genomiske revolusjonen som du kaller det. Nettopp derfor har helseministeren satt i gang et arbeid for å se på hvordan beslutningssystemet kan håndtere dette. Om vi ikke er i forkant er vi hvert fall på ballen, sier Stensland som er klar på at samfunnet skal ta regningen med de nye behandlingene. Han understreker imidlertid at det også vil være nødvendig med prioritering siden det ikke er ubegrenset med midler i helsebudsjettene. Stensland har tidligere formulert det slik: Uansett hvor mye penger vi bruker på helsetjenester, så vil vi ha behov for mer penger til helsetjenester.
Ikke beslutningsforum som er problemet
-I Norge har vi noe som heter Beslutningsforum og der sitter de fire toppsjefene i de regionale helseforetakene. Er det forhold som må endres her for at det skal blir mer åpenhet i beslutningen på valg av medisin.
-Jeg er rimelig sikker på at det ikke er Beslutningsforum som er problemet, snarer så er hele metodevurderingssystemet en utfordring. Vi kan bli bedre på innkjøp og vi kan kritisere anbudsregimene for å være fokusert for mye på «alt eller ingenting». Det må bli mer fleksibilitet i innkjøpene. Men når det er sagt så lykkes vi med å få ned prisen på persontilpassede legemidler. Bare i år har vi på ett anbud spart en halv milliard kroner. Dette kommer alle norske pasienter til nytte og gjør oss i stand til å kjøpe nye innovative produkter. Denne besparelse kom altså på bare ett anbud i 2019. Det er ikke tvil om at systemet gir oss mer helse per krone, sier Stensland.
Denne saken er en del av et lengre intervju HealthTalk gjorde med Sveinung Stensland. Se hele intervjuet på 17 minutter her: